769,6 milyon dekar karasal büyüklüğü sahip Türkiye'nin çoğu ilinde tarım ve hayvancılık ile uğraşılıyor. Türkiye'de 2023 yılı verilerine göre 239,4 milyon dekar tarım alanı bulunuyor.
Bölgelere göre ürünlerde değişiklik oluyor
Türkiye'nin her bölgesinde farklı farklı ürünler yetişmektedir. Akdeniz Bölgesinde meyve-sebze, seracılık, turunçgiller, Ege Bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya'da ayçiçeği, Güney Marmara'da sebze-meyve, Karadeniz'de fındık, çay, tütün, İç Anadolu Bölgesinde tahıllar ve şeker pancarı, Güneydoğu Anadolu'da pamuk, tahıllar yetiştiriliyor.
Türkiye'nin vazgeçilmez sektörü
Tarım, Türkiye'de istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektör olarak yerini korumaktadır. Ülke nüfusunun beslenmesini sağlayan, milli gelire ve istihdama katkı sağlayan, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı, tarım Türkiye'nin ekonomisinde vazgeçilmez bir sektördür.
İlk sırada Konya var
Türkiye'de tarım sektöründe en çok tarım alanına Konya sahip olup arkasından Ankara, Şanlıurfa, Sivas, Yozgat ve Kayseri gibi iller geliyor. Tarımsal veri analizleri yayımlayan Agrimetre'nin verilerine göre; en çok tarım alanına sahip 10 şehir şöyle:
1-Konya-18,8 milyon dekar
2-Ankara-11,6 milyon dekar
3-Şanlıurfa- 11,2 milyon dekar
4-Sivas-7,8 milyon dekar
5-Yozgat-6,1 milyon dekar
6-Kayseri- 6 milyon dekar
7-Diyarbakır-5,7 milyon dekar
8-Afyon-5,5 milyon dekar
9-Eskişehir-5,4 milyon dekar
10-Çorum-5,4 milyon dekar
(Mustafa İlker Şen)