Konya’da 80 yıl sonra ilk defa ekildi! Kenevir birçok sektör için stratejik bir konumda

 Konya’da 80 yıl sonra ilk defa ekildi! Kenevir birçok sektör için stratejik bir konumda

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda TR-52 Konya-Karaman Bölgesi'nde çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi iş birliğiyle "Kenevir Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şenyüz, "Bizler Konyalı çiftçiler olarak kooperatifimiz bünyesinde şehrimizin, bölgemizin tarımsal üretimine katkı sağlamak ve çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada ülkemizde çok eski zamanlardan beri üretimi yapılan ve son dönemde yeniden gündeme gelen kenevirle ilgili de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizle birlikte çalışma yürüttük ve üretimi izne tabi olan kenevir bitkisinin üretim iznini alarak Çumra ilçemizde üretmeye başladık. Çok kısa zaman içerisinde hasadı yapılacak olan kenevirin geniş bir alanda kullanımı mevcut''dedi.

"KULLANIMI HER GEÇEN GÜN YAYGINLAŞMKATA''

Ardından konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı da "2005 yılında kurulan Avrupa Endüstriyel Kenevir Organizasyonu, tarladan, bitmiş ürüne kadar kenevirin planlı bir şekilde tarımının yapılması, işlenmesi ve kullanımına dair politikaların ve uygulamaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Artan ilgi ile birlikte, Dünya'da toplam kenevir ekim alanı 8 Milyon dekara ulaşmış olup, çoğu Çin, Kanada ve Amerika'da yer alan bu ekim alanlarının yaklaşık olarak 350 bin dekarı ise Avrupa'da yer almaktadır. Ülkemizde ise çok uzun yıllar izne tabi olarak çok dar alanda üretilen kenevirin özellikle son yıllarda yeniden gündeme geldiğini, gelinen nokta itibari ile yaklaşık 6 bin dekar alanda ekiminin yapıldığını ve Samsun, Kastamonu, Yozgat, Kayseri gibi bazı illerde çalışmaların hızlandığını görmekteyiz. Bilindiği üzere ülkemizde 20 ilde kenevir ekimine izin verilmiş olup Konya, 2024 yılı itibarı ile "kenevir üretimi” için izin verilen iller kapsamına dâhil olmuş ve Çumra ilçesinde kenevir ekimi yapılmaya başlanmıştır. Sertifikalı tohum geliştirme çalışmaları kapsamında ilgili enstitülerimizce geliştirilen "Vezir” ve "Narlı” isimlerinde iki adet sertifikalı kenevir tohumumuz bulunmaktadır. Çok farklı sektör ve alanlarda kullanılabilen kenevir, ABD'de ilaç ve kozmetik amaçlı üretilirken, Kanada'da tuğlası, sıvası, çimentosu esnek, depreme dayanaklı, hava geçirgenliği olan, anti bakteriyel, ısı izolasyonu yüksek, rutubet tutmayan özelliklere sahip olduğu için inşaat amaçlı, Fransa-Çin-Rusya gibi ülkelerde ise tekstil sektöründe kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, otomotiv sanayiinde kaporta parçaları, kapı içi panelleri, koltuklar ve kompozit malzemesi olarak da kullanılabilen kenevirin, kâğıt endüstrisinde, mobilya sektöründe, gübre, tohum ve yağ sanayiinde de kullanımı her geçen yaygınlaşmaktadır'' dedi. 

"KENEVİR BİRÇOK SEKTÖR İÇİN STRATEJİK BİR ÜRÜN''

Ağaçlara göre 25 kat daha fazla oksijen salınımı yapan ve 4 kat daha fazla karbon emilimi sağlayan kenevir bitkisinin, toprağı gençleştirmesi, ağır metalleri emmesi gibi doğa ve çevre dostu pek çok özelliğe sahip olduğu vurgulayan Bostancı, "kenevirin maksimum fayda sağlayacak şekilde sanayileştirilmesi ve yeni işleme alanlarının tespit edilerek yatırıma dönüştürülmesi noktasında bir ve beraber hareket etmektir. Çünkü kenevir birçok sektör için stratejik bir ürün ve bizler bu ürünü daha faza katma değerli hale getirmek zorundayız. Bu noktada, çiftçilerimiz-sanayicilerimiz-üniversitelerimiz ve kamu kurumlarımız arasındaki işbirliğini son derece önemsiyor, önümüzdeki dönemde bu işbirliklerinin giderek artması ve katma değere dönüşmesi hususunda Ajans olarak elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu da tekrar vurgulamak istiyorum. 
Son olarak kürsüye gelen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise, "Kenevir, sadece tarımsal bir ürün olmanın ötesinde, sağlık, tekstil, inşaat ve enerji gibi birçok sektörde kullanılabilen çok yönlü bir bitki olarak dikkat çekmektedir. Üniversitemiz de bu stratejik alanın potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek ve hem bölgemize hem de ülkemize katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. 

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem'in yürüttüğü sunumlar kısmına geçildi. 

KENEVİR ÜRETİMİNİN GİRDİ MALİYETİ DAHA AZ

Sunumların öncesinde konuşan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, "kenevir üretiminin girdi maliyeti daha az, toprak ve biyolojik çeşitlilik üzerine olumlu bir etkiye sahiptir. Kenevir toprak ıslahında da kullanılan, dahası sıfır atık üreten bir bitkidir. Bunları yanı sıra kenevir, biyodizel ve biyokütle yakıt yapımı için kalorifik değerler üzerinden en uygun, en doğa dostu, en hızlı üretilen, en bol kaynaktır. Bu manada kenevir üzerinde yapılan çalışmalardan biri de enerji bitkisi olarak kenevirdir. Kenevirin kullanım alanları bunlarla da sınırlı kalmayıp, tekstil, ilaç, kozmetik, yağ sanayi, kağıt endüstrisi, inşaat ve yapı malzemeleri gibi daha pek çok sektör ve alanda kullanımı her geçen gün genişlemektedir. Burada önemli olan bu üründen istifade etmek, resmi otoriteler ve özel sektör temelinde başlatılan araştırma ve çalışmaların hızlandırılmasıdır. 

Sonrasında ise sırasıyla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Köklü "Kenevir ve Kompozit Malzemeler”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Çelik Tolu "Konya'da Kenevir Üretimi”, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Serkan Dölek "Kenevir Yetiştiriciliği ve Yasal Mevzuat”, Konya Kâğıt San. ve Tic. A.Ş. Ar - Ge Direktörü Bayram Soydan "Kenevir Üretimi ve Konya Kağıt Ar - Ge Çalışmaları” konulu sunumlar eşliğinde katılımcıları bilgilendirdi.

Gerçekleştirilen programa, Ak Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, Çumra Belediye Başkanı Mehmet Aydın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Oğuz, Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, Karaman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Güzel, kamu kurum ve kuruluşları ve oda ve borsaların temsilcileri ile Konya başta olmak üzere Kayseri, İzmir, Kastamonu ve Kahramanmaraş'tan gelen üreticiler katılım sağladı.

Toplantı, soru cevap kısmı, genel değerlendirme ve kenevir konusunda fikir alışverişleri ile sona erdi.    

(Mustafa İlker Şen)

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER