Kış boyu kar görmeyen Konya, şu ana kadar bahar yağışlarından da beklediğini henüz alamadı.
Kuraklıkla birlikte zirai zararlılar ve hastalıklarda artış yaşanıyor.
Tüm bu olumsuz etkilere rağmen üreticiler tarlada ekili ürünlerine dört elle sarıldı. Nisan yağmurları beklenirken sulama faaliyetlerine de hız verildi.
Tarım işçileri geliyor!
Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutan tarım sektörünün istihdama da etkisi çok büyük. Her yıl Konya Ovası binlerce tarım işçisine iş imkanı sunuyor. Kuraklığa rağmen bu yıl için de hazırlıklara başlandı. Binlerce tarım işçisi aileleriyle birlikte Konya'ya gelecek.
Adana ve Şanlıurfa ilk sırada!
Son yıllarda yabancı uyruklu işçilerin sayısı artsa da tarım sektöründe Şanlıurfa ve Adanalı ailelerin yeri değişmedi. Ekimden hasata kadar tarladaki bütün işleri yapan tarım işçileri yaklaşık 5 ay boyunca Konya'da kalacak. Kırsal bölgelerde tarım alanlarına yakın yerlerde çadır kuran tarım işçileri aileleri ile birlikte seyahat ederek Türkiye tarımına güç veriyor.
Tarım işçisi bulmak zorlaşıyor!
Meslekleri gereği mevsime göre göç eden aileler yıl boyu konargöçer bir yaşam sürüyor. Tarımsal faaliyetler takvimine göre Güneydoğu, Marmara ve İç Anadolu arasında mekik dokuyan aileler yılın yarısını bile evlerinde geçiremiyor. Bu zorlu yaşam son yıllarda gençleri bu meslekten uzaklaştırdı. Tarımda artan mekanizasyon da işçi bulmayı her geçen yıl zorlaştırıyor.
Konya'da tarla mesaisi başlıyor!
Konya Ovası'nın başlıca ürünü olan buğday ve arpalar başak vermeye başladı. Sulama işi, sebze fidelerinin dikimi, pancar ekimi, patates ekimi, fasulye, nohut ekimi, tüm bu ürünlerin hasadı derken çok yoğun bir takvim başladı. Şanlıurfa ve Adana'dan çok sayıda aile minibüslerle Konya'ya gelmeye hazırlanıyor. Çok kısa bir süre içinde çadırlar kurulacak ve yoğun mesai başlayacak.