Sulama ihtiyacı olmadan yetiştirilen bitkiler arasında olan Lenox (Brassica rapa L.)-Yem şalgamı Konya'da hasat edilmeye başlandı. Dekar başına 10 tona yakın ürün veren lenox bitkisinin ekim alanı Konya'da artması hedefleniyor.
Seydişehir'de slajı yapıldı
Halk arasında şalgam otu veya yemlik kolza olarak da bilinen lenox bitkisi Konya'nın Seydişehir ilçesinde silaj amacıyla ekimi yapılmıştı. Hasat olgunluğuna erişen lenox bitkisi Seydişehir'de slajı yapılmaya başlandı.
Hayvancılık sektörün gözde ürünü olacak
Konya'da ekim alanı fazla olmayan lenox bitkisi, hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacını giderecek alternatif yem bitkisi özelliğine sahip. Hayvancılık yemlerinde mısır ve yoncaya göre daha az bir maliyetle yetiştirilebilen lenox bitksi, ilerleyen zamanlarda üreticilerin gözde ürünü olacak.
Dekar başına 10 - 15,5 ton yeşil ot veriyor
Sulu alanlarda dekar başına; 10 - 15,5 ton yeşil ot veren lenox bitkisi, yeşil olarak verildiği gibi silaj olarak ta yapılabiliyor. Kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilen Lenox bitkisi, eksi 15 dereceye kadar dayanıyor.
Hiç sulamadan yetişebiliyor
Kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişebilen Lenox bitkisi, yemlik Kolza ve ot tipi yem şalgamı olarak ta bilinen ve hiç sulanmadan yetiştirilebilen, dekara 6-10 ton verime ulaşabilen, yüzde 18-22 protein oranı ile yoncaya eşdeğer olan tek yıllık bir yem bitkisi.
(Mustafa İlker Şen)