Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi öncesinde, Konya'nın Beyşehir ilçesinde hazırlanan tarhana, çöl sıcağında bile bozulmadan aylarca dayanarak tarihe geçti.
Peksimete karşı tarhana
Sefer hazırlıkları kapsamında, Yavuz Sultan Selim Han en güvendiği komutanlardan biri olan Beyşehir Sancak Beyi Karlıoğlu Sinan Bey'i görevlendirdi. Sefer için uzun ömürlü yiyecek arayışına girildiğinde İstanbul'daki saray mutfağı peksimeti önerdi. Ancak Beyşehir'de farklı bir çözüm üretildi.
Karlıoğlu Sinan Bey, Beyşehir'in İçerişehir Mahallesi'nde kazanlar kurdurarak, yoğurt, ayran, yağ ve bulgurla besleyici ve dayanıklı bir karışım hazırlattı. Bu karışım kurutularak tarhana haline getirildi.
1 ay bozulmadan kaldı
Savaş sırasında Beyşehir süvarileri de sefere katıldı. İstanbul'da yapılan peksimet çöl sıcağında bir hafta içinde bozulurken, Beyşehir'in tarhanası bir ay boyunca bozulmadan kaldı. Islatılıp tekrar tüketilebilen bu yiyecek, askerlerin enerjisini korumasına büyük katkı sağladı.
Beyşehir Belediyesi tarafından gün yüzüne çıkarılan bu bilgi, Konya'nın tarihi ve kültürel zenginliğine dair önemli bir örnek oldu.
(Berna Ata)
Kaynak: Haber Merkezi