Su kısıtı bulunan bölgelerde tarımsal üretim planlamasında önemli bir değişiklik yapıldı. Daha önce dört yılda bir mısır ekimine izin veren taslak, yapılan düzenlemeyle iki yıla düşürüldü. Bu gelişme, özellikle Konya'daki 19 ilçede mısır üreticileri için rahatlatıcı bir adım oldu.
Düzenlemenin Kapsamı
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yeni planlamayı sosyal medya hesabından değerlendirdi. Soylu, düzenlemenin 19'u Konya'da olmak üzere toplam 52 ilçeyi kapsadığını belirtti. Buna göre, kuru tarım arazilerinde aynı ürün en fazla iki yıl üst üste ekilebilecek. Sulu tarım arazilerinde ise dörtlü münavebe sistemi uygulanacak.
Su Tüketimi Yüksek Ürünlerde Kısıtlama
Mısır (dane ve silaj), patates, şeker pancarı, domates ve havuç gibi su ihtiyacı yüksek ürünlerin, dört üretim yılı boyunca art arda gelmemesi koşuluyla en fazla iki kez ekimine izin verilecek. Böylece hem su kaynaklarının korunması hem de sürdürülebilir tarımsal üretim hedefleniyor.
Konya'daki Üreticilerin Görüşü
Konya'da Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu ve Tuzlukçu ilçeleri düzenleme kapsamına alındı. Çiftçiler, dört yılda bir ekim zorunluluğunun kaldırılmasından memnun. Üreticiler, bu sayede daha planlı hareket edebileceklerini ve düzenlemenin kuraklık riskine karşı tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağını ifade ediyor.
(Meltem Gürbüz)