Tarih boyunca dünyanın önemli kadim şehirlerinden biri olarak varlığını sürdüren Konya, eski çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Her ne kadar Konya şehir merkezi tarihiyle ön plana çıksa da ilçeleri de tarihihleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.
İLÇENİN KADERİ BİR HAN SAYESİNDE DEĞİŞTİ
Bu ilçelerden biride Konya'nın Kadınhanı ilçesi oluyor. Selçuklu Sultanı I.İzzeddin Keykavus'un hanımı Raziye Hatun tarafından Ilgın ile Ladik arasında orta nokta sayılabilecek bir mevkie (Seyrekviran) bir han yaptırarak Kadınhanı'nın kaderini değiştiriyor.
TARİHE ALTIN HARFLERLE ADINI YAZDIRAN RAZİYE HATUN
Türk tarihinde adını tarihe altın harflerle yazdıran kadınlardan biri de Raziye Hatun'dur. Selçuklu Sultanı I.İzzeddin Keykavus'un hanımı olan Raziye Hatun'un o dönem Malatya sancağına bağlı Kahta kazasını başkent yapan Danişmendoğullarından Bedreddin Bremoni'nin kız kardeşi olduğu bilinmektedir. Şehzade olarak Malatya valiliği yaptığı sıralarda İzzeddin Keykavus ile evlenmiş olabileceği düşünülmektedir.
RAZİYE SULTAN KONYA'DA İLÇE KURDU
Kocası Sultan olduktan sonra Darü'l-Mülk Konya'ya gelen Raziye Sultan'ın iyi eğitim alan hayırsever bir insan olduğundan kuşku bulunmamaktadır. Raziye Sultan İpek Yolu'nda yolculuk yaptıktan sonra Ilgın'ı geçince konaklayacak tesis bulamayan o günün insanlarına bir hayırda bulunmak istemiş ve Ilgın ile Ladik arasında orta nokta sayılabilecek bir mevkie (Seyrekviran) bir han yaptırmıştır.
İLÇENİN İSMİ SULTAN'A İZAFETEN ‘KADINHANI' OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
1223 yılında yapılan bu hanın üzerinde bulunan kitabede şu cümleler yer almaktadır: "Allah'ım, H.620 yılında bu hanı yaptıran sahibesi olan Mahmut kızı Raziye Hatun'a rahmet eyle.” O dönemin yol üzerindeki hanlar hem dinlenme tesisi hem de ticaret merkezi (Pazar yeri) olarak hizmet vermekteydiler. Burası da aynı amaçla hizmet verdiğinden zamanla bölge insanları bu hanın etrafına yerleşmeye başlamış ve belde nüfusu günden güne artmıştır. Burası Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminde Saideli olarak adlandırılmıştır. 1914 yılında Kaza (kaza) olan Saideli, Cumhuriyet döneminde de aynı statüde kalmayı başarmıştır. Saideli olan ismi 1935 yılında kurucusu Raziye Sultan'a izafeten ‘Kadınhanı' olarak değiştirilmiştir.
Dağınık ve küçük yerleşimlerin bulunduğu Saideli, Raziye Sultan'ın yaptırdığı han sayesinde bir merkezde toplanıp büyümeyi başardığından Raziye Sultan'a çok şey borçludur.
(Mustafa İlker Şen)