DOLAR
40,40
EURO
46,94
STERLİN
54,30
GRAM
4.344,59
ÇEYREK
7.139,40
YARIM ALTIN
14.279,80
CUMHURİYET ALTINI
28.427,01

Konya’nın Armut Ekmeği yeniden sofralarda! Coğrafi işaret için ilk adım

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’nın Armut Ekmeği yeniden sofralarda! Coğrafi işaret için ilk adım
Konya’nın Hadim İlçesinde kaybolmaya yüz tutmuş Armut Ekmeği, diğer bir adıyla Kükürt Ekmeğinin coğrafi işaret tescili ve markalaşması için çalışma başlatıldı.

Konya'nın Hadim İlçesi Gezlevi Mahallesi'nde kaybolmaya yüz tutmuş Armut Ekmeği (Kükürt Ekmeği), yöre halkı tarafından yeniden üretilmeye başlandı. Konya'da faaliyet gösteren Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak bölgeye giderek ekmeğin yapım sürecini yerinde inceledi.

Hadim İlçesinin kadim bir değeri olan armut ekmeği dağlarda yetişen dağ armudu denilen meyvenin kurutulup buğday ile birlikte taş el değirmeninde dövülerek elde edilen undan yapılıyor. Maya konulmadan su, beyaz un ve armut unu karıştırılarak elde edilen hamurdan saç üzerinde pişirilerek ikram ediliyor.  

Ekmeğin yapım süreciyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak, yöre halkı, Meryem Sevinç, Büşra Acar ve Hümeyra Acar'dan bilgi aldı. Ekmeğin yapımını yerinde izleyen Çakmak, kaybolmaya yüz tutmuş, bölgeye has gastronomi kültürünün tekrardan yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendilerine teşekkür etti. Armut Ekmeğinin, diğer bir adıyla Kükürt Ekmeğinin coğrafi işaret tescili ve markalaşması için çalışma başlatacaklarını dile getiren Çakmak, ilgili makamlarla birlikte proje üreterek bu eşsiz lezzeti daha geniş kitlelerle buluşturacaklarını söyledi.

Armut Ekmeği Unu Nasıl Üretiliyor?

Boz armut dağlarda kırsal yamaçlarda yetişmekte. Güz mevsiminde (Eylül-Kasım) yetişen bu meyve bir süre olgunlaştıktan sonra toplanmakta. Toplama aşamasından sonra saplarından ayıklanarak temiz hale getirilmekte. Ayıklanan boz armutlar dibek taşında tokmak yardımı ile dövülerek küçük parçalar halinde öğütülmüş kıvama getirilir. Bu işlem sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Temiz hijyenik ortamda işlem gerçekleştirilir. Kuruması için en fazla on gün bekletilir. Buğday ile karıştırılarak değirmende un haline getirilir. 20 kg buğdaya 15 kg boz armut unu eklenir. Son aşama olarak da un birleştikten sonra ekmek yapımına geçirilir.

(Sibel Elmas)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • PD
    Prof. Dr. Ramazan Acar
    2 saat önce

    Bu işle meşgul olup uğraşan kişilere teşekkür ederim. Başarılar dilerim. Selamlar

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER