Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistler mutlaka Mevlana Türbesini ziyaret eder.
Hangi dine mensup olursa olsun, dünya görüşü, dili, ırkı, yaşı ya da cinsiyeti fark etmeksizin türbede insanların dikkatini çekecek birçok unsur var.
Mevlana Müzesini görmek için yola çıkanlar henüz müzeye girmeden bir noktaya dikkat kesiliyor. Müze kapısına giden misafirleri yolda kaldırım üzerinde.
Ama henüz müzeye girmeyenlerin oldukça dikkatini çeken bir şey var. Mevlana Meydanından türbenin giriş kapısına doğru gidenleri kaldırımdaki bir mezar karşılıyor.
Mevlana Türbesinin duvarları dışında kalan bu mezar insanları şaşırtıyor. Mezarın üzerindeki küçük tabelada kaldırımdaki kabrin kime ait olduğunu herkese söylüyor: Konya'nın ilk belediye başkanlarından İhtisap Ağası Şair Şem'i (İntisap Ağalığı bu günkü yetkilerle belediye başkanlığı makamana eşit geliyor)
Mezarı neden kaldırımda?
Mevlana sevgisi ile yetişen önemli bir aşık olan Şair Şem'i yeteneği sayesinde İstanbul'a kadar gitti, dönemin padişahı Üçüncü Selim'in huzurunda saz çalıp şiirler okudu. Konya'da önemli görevlerde bulunan, şehrin ilk belediye başkanlarından biri olan Şair Şem'i vasiyeti üzerine Mevlana Türbesi yakınına defnedildi.
Gören dönüp tekrar bakıyor!
Şair Şemi'nin kabri, özellikle de mezar taşı Mevlana Müzesine girmek için kaldırımda yürüyenlerin hemen dikkatini çekiyor. Her gün yüzlerce insan şairin kabri başında dua ediyor, fotoğraf çekiyor.
Şair Şem'i nin mezar taşında ne yazıyor?
Şair Şemi'nin mezar taşında Osmanlıca bir şiir yazıyor ve okumasını bilene güzel mesajlar veriyor. İşte Şair Şem'i nin mezar taşında yazan o satırlar;
Bu cihân kimseye bâkî değil zıll-ı hayâl
Gaflet ile aldanıp meyl etme kalp nakkaşına
Akıbet olsan gerektir sen de muhtâc-ı duâ
Oku birkaç fatiha bahş eyle din kardaşına
Gitmedi kabre benimle ehl evlâd ile mal
Berk edip toprak dağıldı baştan başına
Ey birader bak bana ibret değil miyim sana
Şem'î namım bir nişan oldu mezarım taşına
Şair Şem'i kimdir?
Ölüm ve doğum yılları arasında farklı görüşler olsa da kabrine 1777-1834 yılları yazıldı. Konya'nın Karatay ilçesindeki Piresat Mahallesi'nde doğduğu, asıl isminin Ahmed olduğu, dönemin ünlü helvacılarından Mehmet Ağa'nın oğlu olduğu biliniyor.
Mevlana sevgisi ile yetişen önemli bir aşık olan Şair Şem'i yeteneği sayesinde İstanbul'a kadar gitti, dönemin padişahı Üçüncü Selim'in huzurunda saz çalıp şiirler okudu.
İstanbul dönüşünde memleketi Konya'da çok daha önemli görevler alan Şair Şem'i, şehrin ilk belediye başkanlarından biri olarak biliniyor.
(Mustafa İlker Şen)