Türkiye'nin tahıl ambarı olarak gösterilen Konya'nın verimli topraklarında birçok farklı ürün yetiştiriliyor. Hububattan meyveye kadar birçok ürünün yetiştiriciliğinde lider olan Konya, silajlık mısır üretiminde de adından söz ettiriyor.
Silajlık mısır çok su tüketiyor
Silajlık mısır, normal mısırlardan daha farklı tohuma sahip olması ve sadece hayvanların tüketmesi de diğer mısırlardan ayıran bir özelliği. Diğer mısırlar gibi silajlık mısırda çok su tüketen bitkiler arasında yer alıyor.
Uzman isim yerinde inceledi
Silajlık mısır üretimi arazilerinde incelemelerde bulunan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Güneysınır ilçemizdeki Kontur Tarım işletmesinin silajlık mısır üretim arazilerinde incelemelerde bulunduk. Bitki besleme ve sulamayı çok iyi entegre ederek çok başarılı yetiştiricilik yapmışlar'' dedi.
Boyu 3 metreden fazla
Güneysınır ilçesinde yetiştirilen silajlık mısırın boyu 3 metreden fazla. Bitki besleme ve sulamayı çok iyi entegre ederek çok başarılı yetiştiricilik yapan Konyalı çiftçi, dört gözle hasat zamanını bekliyor. Bazı illerde silajlık mısırın hasadı başlasa da Konya'da henüz hasadı başlamadı.
Silajlık mısırın ton fiyatı
Geçen yıl tonu bin ile bin 200 Lira arasında olan silaj mısırın bu seneki fiyatı bin 600 ile bin 800 lira arasında değişiyor. 2023 yılında üreticiler alıcı firmalara paketlenmiş silajlık mısırı bin 600 ile bin 700 Lira arasında hayvancılara verdi. Bu yıl ise paketlenmiş silaj mısır 2 bin 500 ile 2 bin 700 lira arası satılıyor.
(Mustafa İlker Şen)