Düğün yemeklerinin olmazsa olmazı bamya çorbası açık ara Konya'nın en sevilen çorbasıdır.
Çiçek bamyadan yapılan bamya çorbası evlerde de sıklıkla pişiriliyordu ancak artık bu pek de mümkün değil…
Bamya cep yakıyor!
Son yıllarda çiçek bamyaya gelen zamlar Konyalıları üzdü.
Çiçek bamyanın kilogram fiyatı bin 200 TL'ye kadar yükseldi.
Marketlerde 100 gram ve 80 gramlık ambalajlarda tüketiciye sunulan çiçek bamyanın satışları ciddi oranda düştü.
Konya'nın bamyası Amasya'dan!
Konya'da tüketilen çiçek bamyaların neredeyse tamamı Amasya'dan geliyor. Amasya da ürettiği çiçek bamyaların neredeyse tamamını Konya'ya gönderiyor. Bamya fiyatının artması hem üretici hem de tüketici için sorun olacak. Bamya satışı düşünce üretim de düşebilir.
Konya usulü bamya çorbası etli olarak pişirildiği için maliyeti daha da artıyor.
Konya usulü bamya çorbası tarifi:
Malzemeler:
100 gr kuru çiçek bamya
300 gr kuzu eti
2 soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 limon
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Çiçek bamyalar bir bezin arasına konularak ovulur. Bu sayede bamyalar kılçıklarından arındırılır. Çorbaya girmeden önce bamyaların yumuşaması için haşlanması gerekiyor. Kaynayan suya yarım limon ve tuz eklerseniz bamyaların salyalanmasını da önlemiş olursunuz.
Konya usulü bamya çorbası hazırlanışı:
Tencerede kızdırılan sıvı yağa küp küp doğranan soğan eklenir. Soğan kavrulduktan sonra da küçük küçük doğranan kuzu eti tencereye alınır. Et suyunu tamamen salıp çekince salçalar eklenerek kavrulmaya devam edilir. Salça kokusu çıktıktan sonra haşlanmış bamya tencereye alınır. Malzemeler karıştırıldıktan sonra tencereye yaklaşık 1.5 litre su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Bu noktada çorbaya limon da sıkabilirsiniz. Bamyanın cinsine göre 30-60 dakikada pişen çorba çok sıcak olarak servis edilmelidir.