DOLAR
38,51
EURO
43,50
STERLİN
51,24
GRAM
4.070,11
ÇEYREK
6.687,78
YARIM ALTIN
13.366,55
CUMHURİYET ALTINI
26.608,86

Konyalıların bereket sırrı! İlk süt lezzeti

- Güncelleme Tarihi:

 Konyalıların bereket sırrı! İlk süt lezzeti
Yeni doğan yavruların sağlığını korumak ve paylaşmanın simgesi olan ağız bulaması, Konyalılar arasında önemli bir gelenek olarak yaşatılıyor. Peki ağız bulaması nedir nasıl bir gelebek bu? Detaylar haberimizde…

Konya'da, yeni doğan inek ve koyunların ilk sütü ile yapılan ağız bulaması, hem besleyici özelliği hem de sosyal paylaşım geleneği ile dikkat çekiyor.

Yavrulamanın ardından elde edilen bu özel süt, aileler arasında dostluk ve bereketin sembolü haline geliyor.

Ağız bulaması nedir?

Yeni doğurmuş hayvanların ilk sütü, ocakta kaynatılarak pişirilmekte ve bu işleme "ağız bulama" denmektedir.

Elde edilen bu yiyecek, şeker, bal veya pekmezle tatlandırılarak veya sade olarak tüketilmektedir.

Ağız bulaması, hem besleyici hem de lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra, sosyal bir paylaşım aracıdır.

İlk sütün faydaları

Konyalılar, yeni doğan hayvanların ilk sütünden yapılan özel bir yiyecek olan ağız bulamasını geleneğin bir parçası olarak tüketiyor.

İnek, koyun gibi evcil memelilerin ilk sütü, besleyici özellikleri ile dikkat çekiyor. Bu süt, yavruları bulaşıcı hastalıklara karşı koruma işlevi taşıdığı için de oldukça kıymetli.

Konyalıların geleneksel lezzeti!

Ağız bulaması hazırlandığında, bu lezzetli yiyecekten birer tas, eşe, dosta ve komşulara gönderilir.

Bu gelenek, sosyal bağları güçlendirirken, aynı zamanda bereket inancını da beraberinde getirir.

Bazı bölgelerde, ağız gönderilen tasın içine tuz doldurulması, iade edilirken bereketin artacağına dair bir inançla yapılmaktadır.

Besleyici özellikleri

Ağız sütü, yüksek besin değeri ile dikkat çekerken, aynı zamanda yavruları bulaşıcı hastalıklara karşı koruma özelliği taşır.

Bu nedenle ağız bulaması hem sağlık hem de geleneksel beslenme açısından önemli bir yer tutar.

Konyalıların bu geleneksel lezzeti, yalnızca damakları değil, kalpleri de besliyor.

Ağız bulaması, Konyalıların kültürel zenginliğini ve misafirperverliğini yansıtan özel bir gelenek olarak yaşatılmaya devam ediyor.

(Berna Ata)

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER