NEÜ Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi Havuzbaşı'nda düzenlenen törene NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul, Prof. Dr. Hidayet Oğuz ve Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, NEÜ Genel Sekreteri Dr. Rahim Çimen, dekanlar, dekan yardımcıları, akademisyenler, mezun öğrenciler ile aileleri katıldı.
Programda konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, anlamlı törende sadece bir başarıyı kutlamadıklarını, aynı zamanda bir umudu da büyüttüklerini belirterek, "Çünkü dünya zor günlerden geçiyor. Gazze'den ve birçok coğrafyadan gelen haberler içimizi burkuyor. Savaşların, göçlerin, krizlerin yükü bugünün gençlerinin omuzlarına daha çok biniyor. Böylesi bir dünyada sizlerin varlığı bize umut oluyor. Çünkü biliyoruz; siz bu ülkenin geleceğini sadece aklınızla değil, vicdanınızla da inşa edeceksiniz” dedi.
"Sadece Bilgi Değil Şahsiyet Kazandırdınız”
Mezunların ailelerine ve akademisyenlere seslenen Rektör Zorlu, "Evlatlarınız bugün birincilikle mezun oldu. Ama aslında bu birinciliğin ilk adımları evlerinde atıldı. Siz güvendiniz. Siz destek oldunuz. Siz dua ettiniz. Yollarını gözlediniz ve haklı çıktınız. Bugün burada alkışların en büyüğü sizindir. Evlatlarınızın başarısı sizin başarınızdır. Değerli hocalarım, emeğinizin karşılığını öğrencilerimizin gözlerinde görüyoruz. Onlara sadece bilgi vermediniz. Onlara şahsiyet kazandırdınız. Onlara bir meslek değil, bir hayat ahlakı öğrettiniz. Gençler de itiraf etsin, bazen sizden şikâyetlerdiler. "Bu kadar zor soru olur mu hocam?” dediler. "Bu kadar okumayı kim yapacak?” diye söylendiler. Ama şimdi biliyorlar, o dersler, o ödevler, o uykusuz girilen vizeler, finaller kendilerini bugünlere hazırladı. Bugün bu kürsüden sizlere, hepimiz adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
"Dünya Sizi Bekliyor”
Necmettin Erbakan Üniversitesinin; gençliğin gücünü, enerjisini ve cesaretini taşıdığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, "Son yıllarda istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Times Higher Education sıralamalarında elde ettiğimiz dereceler bu yükselişin en güçlü kanıtı. Türkiye'de genç üniversiteler arasında en üst sıralardayız. Bu başarı diplomalarınıza da yazıldı. Sizler sadece bireysel başarınızın değil, kurumsal bir başarının da bayrağını taşıyorsunuz. Artık sizler üniversitemizle birlikte Konya'nın da bir gururusunuz. Bu şehir Mevlana'nın şehri. Sabırla, hikmetle, aşk ve ilimle yoğrulmuş bir şehir. Kampüs yollarını arşınladığınızda, Meram'da yürüyüş yaparken ezber yaptığınızda, fakülte kantininde çay içerken dostluklar kurduğunuzda aslında bu şehrin kültürünü içinize çektiniz. Şimdi buradan mezun olurken, adınızın önünde sadece bir diploma değil; bir şehir kültürü, bir manevi miras da var. Şimdi size bir anahtar veriyoruz. Bu anahtar sıradan bir anahtar değil. Evinizin kapısını açmaz. Araba çalıştırmaz. Bu anahtar geleceğe açılır. Mesaj kapsülünüzü onunla açacaksınız. Tam 25 yıl sonra. Yani çeyrek asır sonra, kendi gençliğinizle yeniden buluşacaksınız. Belki Üniversitemizin yeni amfilerinde, yeni laboratuvarlarında, yeni kütüphanelerinde, yeni imkânlarında kendi çocuklarınızı gezdireceksiniz. Ve diyeceksiniz ki: "Benim hikâyem burada başladı.”. Sevgili gençler, hayat bazen final sınavı gibidir. Zor sorular vardır. Ama siz o sınavlarda hep çözüm buldunuz. Bazen de hayat ödev gibidir. Son güne bırakılır. Ama siz o ödevleri de yetiştirdiniz. Bugün de birincilikle mezun oldunuz. Şüphesiz bu ülke sizi bekliyor. Bu şehir sizi bekliyor. Dünya sizi bekliyor” ifadelerini kullandı.
Öğrencileri ve ailelerini tebrik eden Rektör Zorlu, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Nerede olursanız olun, Necmettin Erbakan Üniversitesinin adını yüceltmeye devam edin. Yolunuz açık, bahtınız aydınlık, hayalleriniz gerçek olsun.”
Törende; Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2020 mezunu, bir savunma sanayi şirketinde tasarım mühendisi olarak görev yapan Kadir Arslanpınar ile tüm bölümler içerisinde en yüksek genel ortalamayla Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinden mezun olan Rumeysa Kırılmaz da günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından fakülte ve bölüm birincilerine belge ve hediyeleri takdim edildi. Daha sonra mezunlar, 25 yıl sonra 2050'de NEÜ Müzesi'nde sergilenmek üzere açılacak olan Geleceğe Mesaj Kapsüllerini 2025 sütununa yerleştirdi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından keplerin havaya fırlatılmasıyla tören sona erdi.
(Cumali Özer)