Burası İsviçre’nin köyü değil Isparta’nın köyü! Konya’dan göç eden Kazaklar ve Çeçenler kurdu

 Burası İsviçre’nin köyü değil Isparta’nın köyü! Konya’dan göç eden Kazaklar ve Çeçenler kurdu
Dokusu ve güzelliğiyle herkesin hayran kaldığı o köy, Isparta’nın turizm potansiyelini ve çeşitliliğini yansıtıyor.

Konya ve Isparta'ya sınırı olan ve Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde irili ufaklı 33 ada bulunuyor.

Gölün en büyük adası olarak kabul ediliyor

Günümüzde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bazı adalar eskiden yerleşim yerleriydi. Göldeki en büyük ada olan Mada Adası'nda ise hala yaşayan insanlar var. Osmanlı döneminde Mada Adası'na yaklaşık 40 hane kadar Rus Kazak'ı iskan edilerek ada, bir yerleşim yeri haline geldi.

Nüfusunun çoğunluğu Kazaklardan oluşuyordu

Kazakların çoğunluk oluşturması nedeniyle adanın ismi Kazak Adası olarak bilinse de bir diğer adı Mada Adası olarak biliniyor. Resmi kaynaklarda ise Mada Adası artık Kumluca Mahallesi olarak geçiyor.

Eskiden Konya'ya bağlı bir mahalleydi

1945 yılına kadar Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı olan Mada Adası bu tarihte Isparta sınırlarına dahil edildi. Şarkikaraağaç ilçesinin Gedikli Köyü'ne bağlanan Mada adasının sakinleri resmi işler için Isparta'ya, gündelik işler için Beyşehir ilçesine gidiyorlar.

30 ila 40 hane göç etti

Üzerinde yerleşim olduğuna dair ilk kayıtlar 1507 yılına dayanan Mada Adası'na,  bu tarihten sonraki en büyük göç hareketi 1866'da 30 ilâ 40 hanelik bir Kazak grubunun Konya'dan buraya göç etmesiyle oluştu. Tamamı erkeklerden oluşan bu grup, yerleşmekten çok balıkçılık yapmak için Mada Adası'na geldiler.

Adada yaşayanlar yabancı olarak sayılıyordu

1882 yılına kadar da yabancı statüsünde kalan Mada Adası halkı, 1883 sonrası yerli halktan sayılmaya başladı. 1920'lere kadar Mada Adası'nda kalabalık halde yaşayan Kazaklar, Kurtuluş Savaşı ile yörede başlayan eşkıyalık hareketleri yüzünden bunlardan büyük bir kısmı Akşehir'e, kalan 3-5 hane ise 1935 yılında Beyşehir'e göçtü.

Adaya göç hareketi devam etti

1901'de Konya'ya gelen Çeçenlerin bir kısmı Beyşehir civarına yerleştirildiği ve bunların bir kısmının da Ada'ya yerleştiği söyleniyor. Çeçenlerden sonra da Tırtar ve Ötkünlü aşiretleri yerleşmiş ve 1950'li yıllarda adaya 12 hane göç etmiştir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan bu haneler, daha sonra nüfus artışıyla birlikte Kumluca Mahallesi'ni kurdular.

(Mustafa İlker Şen)

  • #Konya #Isparta #Konya ilçeleri #Isparta ilçeleri #Konya mahallesi #Isparta mahallesi #Konya haberi

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • G
    Gonyalı
    100 gün önce

    İşviçre olmadıgı belli zaten...ama güzel

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER