Erzurum ve Gümüşhane’de ilçeydi! 35 yıldır Türkiye’nin en az ilçesi olan şehri

 Erzurum ve Gümüşhane’de ilçeydi! 35 yıldır Türkiye’nin en az ilçesi olan şehri

Türkiye'de yerel seçim hazırlıkları başladı. 31 Mart'ta yapılacak seçimin sonrasında yeni bir dönemin başlaması bekleniyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin " Yeni yüzyılda 100 il ve 1000 ilçeden oluşan güçlü bir Türkiye” söylemi birçok ilçe ve mahalleyi heyecanlandırdı.

Yeni şehirlerin oluşturulmasına ihtimal vermeyenlerin sayısı çok yüksek olsa da Türkiye haritasına 19 yeni il eklenip eklenmeyeceğini önümüzdeki süreç gösterecek.

Öyle ki cumhuriyetin ilanı sonrasında statü değiştirerek il olan birçok ilçe var.

Onlardan biri de Bayburt…

Bayburt'ta Rus işgali ve ermeni Zulmü!

1927' ye kadar Erzurum' a bağlı olan Bayburt, Rus işgalleri nedeniyle büyük ölçüde yakılıp yıkıldı.

Azınlık olarak bölgede yaşayan Ermeniler, yıllarca bir arada yaşadıkları Bayburtlulara büyük acılar çektirdi. Bölgede kanlı katliamlar yaşandı.

Ermeni zulmü nedeniyle Anadolu'nun iç kesimlerine göç eden ilçe halkının ata topraklarına yeniden dönmesi yıllar aldı.

Bayburt'un simgesi: Saat kulesi

Rus işgali ve bundan güç alan Ermenilerin zulmü nedeniyle İç Anadolu'ya göç eden Bayburtlular Çorum'daki saat kulesinin bir örneğini de Bayburt'a inşa etti.

Bayburt'un sembollerinden biri haline gelen saat kulesi 2022'de yapılan çalışmayla restore edildi.

Erzurum'dan ayrılan Bayburt il oldu!

1927 yılında Erzurum'dan ayrılan Bayburt, aynı yıl Gümüşhane'ye ilçe olarak bağlandı.

1989 yılında çıkan kanunla Bayburt'a il statüsü verildi.

35 yıldır il olan Bayburt, Türkiye'nin en genç şehirlerinden biridir.

Nüfusu 84 bini henüz aşan Bayburt aynı zamanda Türkiye'nin en küçük şehri olarak biliniyor.

Ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kurulu şehrin insanları büyük şehirlere göç etmeyi seçti.

Türkiye'nin en az ilçesi olan şehri!

Türkiye'nin en küçük şehirleri listesindeki Bayburt'un merkez haricinde sadece 2 ilçesi var.

Gümüşhane'den Bayburt'a bağlanan Aydıntepe ile Demirözü ilçelerinin yanı sıra Bayburt'a bağlı; 2 belde ve 170 köy bulunuyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

  • #Erzurum #Gümüşhane #Bayburt #Erzurum ilçeleri #ilçe #ilçe haberleri #Türkiye’nin ilçeleri #İlçeler #Gümüşhane ilçeleri #Türkiye’nin en küçük şehri #En küçük şehir #Bayburt nüfusu

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER