Konya'da Hz. Mevlânâ, Şems-i Tebrizi ve Şeyh Sadreddin Konevî türbelerinden sonra en çok ziyaret edilen yerlerden biri de Meram ilçesinde bulunan Tavus Baba Türbesi'dir.
Uzun yıllardır gizemini koruyan Tavus Baba hakkında çeşitli rivayetler anlatılıyor.
Her gün yüzlerce insan tarafından ziyaret edilen bu zatın kim olduğu, cinsiyeti ve hangi devirde yaşadığı hakkında çeşitli rivayetler var. Türbede bulunan mermer kitabede Tavus Mehmet El-Hindi yazıyor, ancak doğum ve vefat tarihleri bilinmiyor.
Hindistan'dan Konya'ya gelmiş!
Birkaç araştırmacıya göre memleketi Hindistan olan Tavus Baba, Selçuklu sultanlarından Rükneddin Süleyman ve Alâeddin Keykubat dönemlerinde Konya'da yaşamış Şeyh Tavus-ı Hindi adında bir evliyadır. Rivayete göre, Selçuklu sultanlarının kültür adamları ile tasavvuf erbabına gösterdikleri hürmetten dolayı Hindistan'dan uzun ve zahmetli bir yolculuk sonrasında gelip Konya'ya yerleşmiştir.
Odasında tavus kuşu tüyleri vardı!
Yine bir rivayete göre Tavus Baba, Hazret-i Mevlâna günlerinin Meram'ında, ney üfleyerek tabiatı coşturan bir insandır. Onun ney üfleyeceği zaman Hazret-i Mevlâna yamacın eteklerine kadar gelerek, o gönülleri fetheden kamıştan süzülerek vadiye yayılan nağmeleri saatlerce dinlemekten hoşnut olurdu. Bir seferinde bekledikleri ses gelmeyince yanındakileri onun tepedeki kulübesine bakmaları için gönderdi. Mütevazı odacıkta bir yığın tavus kuşu tüyünden başka bir şey göremediler. Hazret-i Mevlâna'nın işareti üzerine o tüyleri o kulübeye gömdüler. Bir daha da o ney sesi duyulmadı. Tavus Baba adı da buradan gelir.
Kadın diyenler de var!
Bu rivayetlerin aksine Ahmet Eflaki'nin "Ariflerin Menkıbeleri” adlı eserinde bu konuda ilginç bir hikâye anlatılır. Bu hikâyeden kaynaklı olmak üzere, halk arasında Tavus Baba namıyla meşhur kişi Konya'nın en büyük kadın evliyalarından biri olduğu anlatılır. Bu kadın tasavvuf ilmine sahip, ilim ve keramet sahibi tayy-i mekânla, dünya ve ötelere vakıf, Hz. Mevlânâ'nın özel olarak yetiştirdiği güzel bir insan olduğu rivayet edilir. Oldukça gizemli hikâyeleri nedeniyle Tavus Baba'nın Türbesi özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi çeker.
Tavus Baba Türbesi
1. Alâeddin Keykubat döneminde yaptırıldığı düşünülen türbenin, çeşitli dönemlerde geçirdiği onarımlar sebebiyle özgün mimarisi hakkında net bilgi yok. 1905 yılında Postnişin Abdülvahid Çelebi, 1958 yılında da Konyalı bir hayırsever tarafından onarıldığı bilinir. İçi tuğladan dışı taştan yapılmış üstü manastır tonozuyla örtülmüş olan türbenin içinde adi harçla sıvanmış bir sanduka bulunur. Bugünkü haliyle hiçbir işlemesi bulunmayan türbenin sağ tarafında bir pencere vardır.
Şifa arayanlar da geliyor:
Halk arasında anlatılan hikâyelere göre genelde kadınlar tarafından kısmetin açılması, çocuk sahibi olunması, yatağı ıslatan çocuğun iyileşmesi gibi konularda şifa bulmak için ziyaret edilen türbe günümüzde ince hastalığına tutulmuş hastalar tarafından şafak vaktinde ziyaret edilir. Dökülen tuzlar nedeniyle pencerenin demir parmaklıkları paslanmış, yazılan yazılardan dolayı duvarlar görünmez olmuştur. Ziyarete gelenler türbenin hemen bitişiğinde bulunan ve sıcak havada dahi buz gibi suyu olan çeşmeden bir yudum su içmeden ayrılmazlar.
Tavus Baba Türbesi nerede?
Tavus Baba Türbesi Meram ilçesinde Meram Deresine hâkim bir tepe üzerinde, yeşillikleri arasında sade, küçük ve mütevazı bir türbedir.
Türbenin bulunduğu alana Meram Yeni Yol Caddesinden ulaşılıyor. Konya şehir merkezinden Meram Yeni yol otobüsleri ve minibüsleri ile kolaylıkla gidilebiliyor.
