Hz. Mevlana’nın vaaz verdiği cami: Konya İplikci Cami adını nerden alıyor?

- Güncelleme Tarihi:

 Hz. Mevlana’nın vaaz verdiği cami: Konya İplikci Cami adını nerden alıyor?
Konya’daki önemli Selçuklu eserlerinden biri olan İplikci Cami’nin adı nerden geliyor, ne zaman yapıldı? İplikci Cami’ye nasıl gidilir?

Selçuklu başkenti Konya'daki önemli eserlerden biri olan İplikci Cami'nin tarihi 13. Yüzyıla dayanıyor. Mescit olarak bilinen zamanla genişletilerek bu günkü halini alan caminin üzerinde herhangi bir kitabe bulunmuyor.

Yıllar içinde yapılan yol ve kaldırım çalışmaları sonrasında çukurda kalan İplikci Cami 1900'lü yıllarda Konya Müzesi Klasik Eserler Bölümü olarak kullanıldı ancak daha sonra yeniden camiye dönüştürüldü.

İplikci Cami ismi nereden geliyor?

İplikci Cami'nin adı: Alâeddin Tepesi'nin doğusunda yer alan ve Ebulfazl Mescidi olarak da adlandırılan İplikçi Cami bir dönem Ahmed Bey Cami olarak anıldı. Konu ile ilgili çeşitli rivayet ve halk hikayeleri olsa da tarihi cami ismini her iki yanında bulunan iplikçiler çarşısından aldı.

İplikci Camisinde Hz. Mevlana vaaz veriyordu:

Hz. Mevlana'nın vaaz verdiği cami: Çeşitli tarihi kaynaklar iplikci Camisinde Hz. Mevlâna Celalettin Rûmi'nin burada vaaz ettiğini göstermektedir. (Âriflerin Menkıbeleri'nde Ahmed Eflâkî'nin şu ifadesi vardır. "Seyyid Selâhaddin bir gün Konya'ya geldi, Ebülfazl Mescidi'nde cuma namazında bulundu. O gün Mevlânâ hazretleri vaaz ediyordu.”

İplikci Camisinin şadırvanı da en az cami kadar meşhur!

İplikci Cami şadırvanı ses akustiği ile çok ünlü oldu. Şadırvanın çatısını tutan direkler kubbe aracılığı ile kısık ses konuşmaların bile kolaylıkla duyulmasını sağlıyor. Burayı turistlere anlatan rehberler, akustiğin şadırvana mimari bir çalışma sonucu kazandırıldığını, bunun da abdest alanların birbirleri ile konuşurken gıybet ve dedikodu yapmasını engellediğini söylüyor. İplikçi Camisini ziyaret edenler mutlaka şadırvanda ses denemişi de yapıyor.

https://www.yenikonya.com.tr/saglik/iplikci_camiindeki_sadirvanin_ozelligi_sasirtiyor-678243

İplikci Camisine nasıl gidilir?

İplikci Camisine nasıl gidilir: Alâeddin Tepesi'nin doğusunda kalan cami tepe ve Mevlana Müzesi arasında yer alıyor. Mevlana Caddesi Üzerindeki İplikci tarihe eserlerin bir arada bulunduğu bölgenin tam ortasında yükseliyor. Tarihi Bedesten Çarşısı, Şerafettin Cami ile komşu olan İplikci Cami şehrin en çok ziyaret edilen mekânlarından biri…
(Sibel Karaca)

İplikci Camisinin konumu için tıklayın

 

 

  • #Konya İplikçi Cami #İplikci Cami #İplikci Cami şadırvanı #Konya Haber #Konya Haberleri

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER