Selçuklu başkenti Konya'daki önemli eserlerden biri olan İplikci Cami'nin tarihi 13. Yüzyıla dayanıyor. Mescit olarak bilinen zamanla genişletilerek bu günkü halini alan caminin üzerinde herhangi bir kitabe bulunmuyor.
Yıllar içinde yapılan yol ve kaldırım çalışmaları sonrasında çukurda kalan İplikci Cami 1900'lü yıllarda Konya Müzesi Klasik Eserler Bölümü olarak kullanıldı ancak daha sonra yeniden camiye dönüştürüldü.
İplikci Cami ismi nereden geliyor?
İplikci Cami'nin adı: Alâeddin Tepesi'nin doğusunda yer alan ve Ebulfazl Mescidi olarak da adlandırılan İplikçi Cami bir dönem Ahmed Bey Cami olarak anıldı. Konu ile ilgili çeşitli rivayet ve halk hikayeleri olsa da tarihi cami ismini her iki yanında bulunan iplikçiler çarşısından aldı.
İplikci Camisinde Hz. Mevlana vaaz veriyordu:
Hz. Mevlana'nın vaaz verdiği cami: Çeşitli tarihi kaynaklar iplikci Camisinde Hz. Mevlâna Celalettin Rûmi'nin burada vaaz ettiğini göstermektedir. (Âriflerin Menkıbeleri'nde Ahmed Eflâkî'nin şu ifadesi vardır. "Seyyid Selâhaddin bir gün Konya'ya geldi, Ebülfazl Mescidi'nde cuma namazında bulundu. O gün Mevlânâ hazretleri vaaz ediyordu.”
İplikci Camisinin şadırvanı da en az cami kadar meşhur!
İplikci Cami şadırvanı ses akustiği ile çok ünlü oldu. Şadırvanın çatısını tutan direkler kubbe aracılığı ile kısık ses konuşmaların bile kolaylıkla duyulmasını sağlıyor. Burayı turistlere anlatan rehberler, akustiğin şadırvana mimari bir çalışma sonucu kazandırıldığını, bunun da abdest alanların birbirleri ile konuşurken gıybet ve dedikodu yapmasını engellediğini söylüyor. İplikçi Camisini ziyaret edenler mutlaka şadırvanda ses denemişi de yapıyor.
https://www.yenikonya.com.tr/saglik/iplikci_camiindeki_sadirvanin_ozelligi_sasirtiyor-678243
İplikci Camisine nasıl gidilir?
İplikci Camisine nasıl gidilir: Alâeddin Tepesi'nin doğusunda kalan cami tepe ve Mevlana Müzesi arasında yer alıyor. Mevlana Caddesi Üzerindeki İplikci tarihe eserlerin bir arada bulunduğu bölgenin tam ortasında yükseliyor. Tarihi Bedesten Çarşısı, Şerafettin Cami ile komşu olan İplikci Cami şehrin en çok ziyaret edilen mekânlarından biri…
(Sibel Karaca)
İplikci Camisinin konumu için tıklayın