Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkan İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık ili olması ve ekonomisiyle bölgenin önemi öne çıkıyor. Bu büyük şehrin en doğusunda konumlanan Tuzla İlçesi ise, sahip olduğu tarihi ve stratejik konumuyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Türkiye'nin en büyük tersaneleri burada!
Tuzla, Türkiye'nin en büyük tersaneler bölgesine ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Eskiden Kocaeli'ne bağlı bir yer olan Tuzla, sonradan İstanbul'a bağlanarak ekonomik, eğitim ve ulaşım alanlarında önemli gelişmeler kaydetti. Bu değişim ve gelişim, bölgenin kaderini dönüştürdü ve onu daha da canlı hale getirdi.
Kocaeli'den İstanbul'a bağlandı
1923 yılında Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı olan Tuzla, 1954 yılında İstanbul'un Kartal ilçesine bir belde olarak bağlandı. Daha sonra ise 1987'de Pendik ilçe olup Kartal'dan ayrıldıktan sonra Pendik'e bağlandı. 1992 yılında ise Pendik'ten ayrılarak, Tuzla adı altında bağımsız bir ilçe haline geldi.
İlçede çiftçilik önem kaybetti
Sanayinin gelişmesiyle birlikte çiftçiliğin önemini yitirdiği Tuzla'da, eğitim alanında önemli adımlar atıldı. Fakülteler, liseler, askeri okullar gibi birçok eğitim kurumu ilçede yer alıyor. Ulaşım açısından karayolu ve demiryolu ağları gelişmiş olsa da, deniz ulaşımı ise şehir merkezine uzak olması nedeniyle yetersiz kalıyor.
Tuzlanın en son nüfusu
Son verilere göre, Türkiye'nin orta derecede kalabalık ilçelerinden biri olan Tuzla'nın nüfusu 293 bin 604'dür. Bu rakamlar, ilçenin dinamizmini ve büyüme potansiyelini ortaya koymaktadır. Tuzla, İstanbul'un hızla değişen ve gelişen yapısında önemli bir yere sahip olarak, geleceğe umutla bakmaktadır.
(Mustafa İlker Şen)