Açıklanan bu nüfusun 1.141.206'ı erkek ve 1.155.141'i kadınlardan oluşuyor. Konya iline bağlı 31 ilçe bulunuyor. Konya iline bağlı mahalle sayısı ise 1.155'tir. Konya'nın yüzölçümü 40.898 km2'dir. Konya nüfus yoğunluğu ise 56/km2'dir. Bu durumdan ötürü Konya'da kilometrekareye 56 insan düşmektedir.
En az olan ilçesi
Konya'nın en küçük ilçesi ise en son 2022 verilerine göre 1.710 nüfusu ile Yalıhüyük ilçesi olmuştur. En kalabalık ilçesi ise 690.667 nüfusu ile Selçuklu olmuştur.
Yalıhüyüğün tarihçesi
Yalıhöyük, tarihi eser bakımından gün ışığa çıkmayı bekleyen ilçeler arasında. Birçok tarihi eser yağmacılar tarafından ele geçirilmiş ve birçoğu talan edilmiştir. Günümüze kadar taşınan tarihi eserlerin üzerinde ise Bizans dönemine ait izler vardır.
Yalıhüyük, ismini Suğla Gölü kıyısında bulunan höyükten almıştır. Tarihi çevre ilçeler ve Konya'nın tarihi ile ortak özelliklere sahiptir. Yaklaşık 200 yıl önce toprak kayması yüzünden Suğla Gölü'nün yakınına taşındığı bilinmektedir.
Engebesiz alanda kuruldu
Kuzeybatısında Seydişehir, güneyde Ahırlı, batıda Bademli kasabası ve güneydoğuda Bozkır ilçeleriyle çevrelenmiş olan Yalıhüyük engebesiz bir alanda kurulmuştur.
Verimli tarla arazilerine sahip
İlçenin temel geçim kaynağı ise tarımdır. Suğla Gölü'nün çekilmesiyle verimli tarla arazisi ortaya çıkmıştır. 1998 yılında kadar burada haşhaş üretimi de gerçekleştiriliyordu. Bu arazide yılda yaklaşık 3500 ton buğday, 1500 ton nohut ve 11.000 tonda elma yetiştirilmektedir.
Gölcük yaylası sınırları içerisinde
Turizm bakımından da zengin olan ilçe sınırlarında Gölcük yaylası, Yirce yaylası, Sarınç yaylası ve Mutlu yaylası vardır. Günümüzde Gölcük yaylasına turizm ve tatil için birçok kişi uğramaktadır. Yaylaları ve ormanlık alanları piknik ve mesire alanı olarak kullanılmaktadır.
Hayvancılık bakımından zengin ilçe
2013 itibarıyla 1.005 büyükbaş ve 694 küçükbaş hayvan bulunan ilçede herhangi bir sanayi tesisi bulunmamaktadır. İlçe sakinlerini geçim kaynaklarını tarım kadar hayvancılıkla da sağlıyor.
(Hasan Yıldırım)