Konya’da UNESCO Dünya Miras listesine giren yerler

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da UNESCO Dünya Miras listesine giren yerler
Konya’da ilk UNESCO Miras listesine Çatalhöyük Neolitik Alanı ile 2012 yılında girmiştir. Ülkemiz UNESCO Geçici Listesinde Konya 8’i kültürel, 1’i doğal olmak üzere ülkemizin envanterinde yer almaktadır.

1972 yılında toplanan UNESCO 17. Genel Konferansı "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi” kabul ederek önemli bir fikri hayata geçirmiştir. Türkiye sözleşmeyi 1983 yılında imzalamıştır. Sözleşmeye göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi tarafından hazırlanan Dünya Mirası Liste'sinde 1121 miras alanı belirlenmiştir. Türkiye'nin 16'sı kültürel, 2 si karma olmak üzere 18 miras alanı bulunmaktadır. Konya ise listeye Çatalhöyük Neolitik Alanı ile girmiştir.

Konya'da büyük yarışma başlıyor

Unesco ayrıca Dünya Mirası listesine adaylık süreçleri devam eden miraslardan oluşan bir de Geçici Liste hazırlamıştır. Bu liste üye devletler için bir ulusal kültür envanteri niteliğindedir. Ülkemiz UNESCO Geçici Listesinde 73 kültürel, 2 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 78 mirasıyla bulunmaktadır.

Konya'da Zümrüt Apartmanı'na benzer yapılar var'

Konya'da listede bulunanlar

Konya 8'i kültürel, 1'i doğal olmak üzere ülkenin envanterinde yer almaktadır.

ÇATALHÖYÜK - 2012

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilmiş olan Çatalhöyük'ün, Dünya Mirası Sözleşmesi'nin temel şartlarını karşıladığı, otantikliğini koruduğu ve 'evrensel seçkin değer'e sahip olduğunu kabul etmiştir. Karara esas olan raporda, tarihi M.Ö.7400 yıllarına uzanan Konya sınırları içindeki Çatalhöyük'ün 'insanlığın bir aşamasının eşsiz bir tanıklığını teşkil ettiği, döneme has bir yerleşim tarzı ile toplum anlayışı ve eşitlik ideallerine dayanan bir kentsel plana sahip olduğu' vurgulandı.

Şehir Hayatının İlk Adımları: Çatalhöyük - Arkeofili

MEVLEVÎ SEMÂ TÖRENİ - 2008

UNESCO İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları Programı çerçevesinde 2005 yılında Başyapıt olarak ilan edilen Mevlevî Semâ Töreni, 2008 Yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne ülkemiz adına kaydettirilerek tüm dünyaya tanıtılmıştır.

Sema Gösterisi, Anlamı ve Detaylı Anlatımı: Sevgiliye Yolculuk » Ben Uçarken

KONYA'DA UNESCO DÜNYA MİRAS GEÇİCİ LİSTESİNDE OLANLAR

Konya Selçuklu Başkenti (Konya) 2000

Konya ne zaman başkent oldu?

Eşrefoğlu Camii (Konya) 2011

other/beysehir-esrefoglu-cami-ve-mnazara.jpg

Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya)2014

Eflatun Pınar: Hitit Kaya Anıtı (Konya) 2014

other/beysehir-eflatun-pinari-11.jpg

İvriz Kültürel Peyzajı (Konya) 2017

other/halkapinar-ivriz-aniti.jpg

Anadolu'daki Ahşap Çatılı ve Ahşap Taşıyıcılı Camiiler (Konya) 2018

other/1-sahipata.jpg

Doğal Miras:

Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı (Ankara-Konya-Aksaray) 2013

other/tuzgolu-1.jpg

(Hasan Yıldırım)

  • #Çatalhöyük #Konya #Anadolu’daki Ahşap Çatılı ve Ahşap Taşıyıcılı Camiiler #Tuz Gölü #İvriz Kültürel Peyzajı #Anadolu Selçuklu Medreseleri #Eşrefoğlu Camii #MEVLEVÎ SEMÂ TÖRENİ

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”