Ruhsal bozuklukların en yaygın olanı anksiyete bozuklukları, yaygın anksiyete bozukluğu, takıntı bozukluğu, panik bozukluk, fobiler gibi birçok rahatsızlığı içinde bulundurduğu bilinmektedir. Bireyin iş, ev ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen anksiyete bozuklukları, kişilerin gergin ve huzursuz hissetmesine sebep oluyor.
Erken tanı önemli
Baş ağrısı, çarpıntı, titreme gibi bedensel bulguların; yanı sıra depresyon bulguları da içinde bulunduran anksiyete belirtilerinin tanısının yapılması önem arz eder; bu yüzden tanı ve tedavi için, bir psikiyatri hekimine başvurmak bu konuda oldukça önem arz ediyor.
Anksiyete bozukluğu nedir?
Günlük dildeki ifadesiyle kaygı anlamı taşıyan anksiyete, kişiye rahatsızlık verecek ve bireyin varlığını tehlikeye atacak bir durum, uyaran ya da inanç karşısında vücudun ve zihnin geliştirdiği doğal tepkiler bütünü olarak biliniyor.
Gerçekte olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı gösterilen duygusal yanıt veren anksiyete, yüksek düzeylerde olması günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.
Anksiyete belirtileri nelerdir?
1-Gergin ve huzursuz hissetmek
2-Nefes darlığı
3-Ağız kuruluğu
4-Kalp çarpıntısı
5-Yüz kızarması
6-Terleme
7-Titreme
8-Odaklanma ve konsantrasyon sorunu
9-Dikkat dağınıklığı
10-Hazımsızlık sıkıntıları
11-Uyku problemi
12-Sürekli tetikte olma hali
13-Sindirim sistemi ile ilgili problemler
14-Baş dönmesi
Anksiyete nasıl tedavi edilir?
Anksiyete, psikolojik terapi ve ilaç ile kaygı bozukluğu ile tedavi edilmesi mümkün. Bunun için ilk yapılması gereken şey ise psikiyatri uzmanına başvurmak oluyor. Tedaviye başlamadan önce kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçirilen anksiyete bozukluğu yaşayan kişilere, fiziksel hastalıklar yüzünden oluşup oluşmadığını anlamak için çeşitli testler ve incelemeler yapılmalıdır.