Aspartam kanserojen mi? Aspartam nedir: DSÖ’den aspartam uyarısı!

 Aspartam kanserojen mi? Aspartam nedir: DSÖ’den aspartam uyarısı!
Şeker içermeyen tatlandırıcı olarak bilenen aspartam ile ilgili araştırmalar sonuçlandı. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı aspartamı insanlar için ‘muhtemelen kanserojen’ olarak değerlendirdi. Aspartam nedir? Aspartam nelerde kullanılır? Aspartamın kullanım alanları:

Şeker içermeyen tatlandırıcı aspartam ile ilgili Dünya Sağlık örgütü (DSÖ), Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) çalışma yürütüyordu. Oluşturulan komisyonun aspartam hakkındaki değerlendirmeleri yayımlandı. 

Aspartam nedir?


Aspartam, şeker ile aynı enerji seviyesinde… Aspartam nedir: Aspartamın kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil esterdir.  Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Bir gram aspartam 4 kalori. Şekerden 200 kat daha tatlı olan bu kimyasal gıda endüstrisi için bulunmaz bir nimet olarak görülüyor.  Maliyeti çok düşük olan aspartam gıdanın yanı sıra ilaç sanayisinin de vazgeçilmez ürünü… 500'den fazla ilaçta da aspartam var.

Aspartam kanserojen mi?

Aspartam kansorejen mi: Komisyon aspartamın insanlarda kansere neden olup olmadığı ili ilgili yeterli kanıtı bulamasa da ‘sınırlı kanıta' atıfta bulunarak, ‘muhtemelen kanserojen'olarak sınıflandırdı.  Aspartamın insanlar için günlük tüketimin kilo başına 40 miligram olduğu açıklandı.

Aspartam nelerde kullanılır? 


 

Aspartamın kullanım alanları: Yapay tatlandırıcı olarak bilinen aspartamın neredeyse girmediği ambalajlı ürün yok. Aspartam onlarca yıldır diyet içecekler, sakız, jelatin, dondurma, yoğurt gibi süt ürünleri, kahvaltılık gevrek, diş macunu ve öksürük pastilleri ve çiğnenebilir vitaminler gibi ilaçlar dahil çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde yaygın olarak kullanılıyor. 

Aspartamın sicili kabarık:
Aspartam, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi'nden 1974'te onay aldıHayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda toksik ve kanserojen etki görülmesi üzerine onay bir yıl sonra askıya alındı. Ayynı kuruluş 1981'de insanlar tarafından tüketilen miktarının kanser yapacak seviyenin altında olduğu gerekçesiyle aspartamı onayladı. 2 yıl sonra da içeceklerde kullanılmasına izin verildi.

 

  • #Aspartam #Aspartam nedir #Aspartam kanser #DSÖ kanser #Yapay tatlandırıcı aspartam #Aspartam kanser yapar mı #Yapay tatlandırıcı kanser yapar mı #Aspartam nelerde kullanılır #Aspartamlı içecek #aspartamlı yiyecek

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER