Bebeklerde şaşılık sıkça görülen göz sağlığı problemlerinden biridir. İçe, dışa, yukarıya veya aşağıya doğru kayma gelişirken bebeklerde en sık görülen şaşılık türü içe doğru olandır. Şaşılığın yönü fark etmeksizin göz kayması tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Aksi takdirde zaman içerisinde göz tembelliği, çift görme, 3 boyutlu görme yeteneğinde azalma, göz veya baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Şaşılığın tedavi edilmemesi ve ilerlemesi halinde göz tembelliği gelişebilir ve göz tembelliği zaman içerisinde görme fonksiyonlarının azalmasına veya tamamıyla kaybedilmesine neden olabilir.
Şaşılık tedavisinde gözlük ve egzersiz tedavileri başta olmak üzere çeşitli tedaviler uygulanır. Bu tedaviler arasında en etkili ve kalıcı çözüm yaratabilme potansiyeline sahip tedavi şaşılık ameliyatıdır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bu ameliyat her yaş grubuna uygulanabilir. Bebeklik döneminden itibaren de uygulanabilen bu ameliyat ile şaşılık için erken müdahale şansı yakalanır. Bu sayede şaşılığın kalıcı etkiler yaratması veya ilerleyen dönemlerde estetik kaygılar oluşturmasının önüne geçilebilir.
Şaşılık Ameliyatı Hangi Koşullarda Yapılır?
Şaşılık ameliyatı genel sağlık durumu uygun olan her bireye yapılabilen bir ameliyat türüdür. Ameliyat dahilinde göz hareketliliğini sağlayan 6 kastan bazılarına müdahaleler gerçekleştirilir. Göz kaymasına neden olan güçlü kasların zayıflatılması veya zayıf kasların güçlendirilmesi gibi işlemler uygulanır. Doktorun bu cerrahi müdahaleye yönelmesi için çeşitli koşulların bulunması gerekir. Bunlardan ilki çocuğun doğumsal nedenlerle gelişen şaşılık göstermesidir. Şaşılık genetik olarak ebeveynlerden çocuklara aktarılabilir. Doğumda gelişen bir travma veya olumsuz bir sağlık durumunda da bebeklerde kalıcı şaşılık söz konusu olabilir. Bebeğin anne karnında göz kas gelişiminin yeteri kadar olmaması ve doğduktan sonra da bu gelişimin sağlanamaması halinde de şaşılık ameliyatı yapılabilir. Bu tür sağlık problemlerinde gözlük ve egzersiz tedavileri yeterli olmayacağından hekim zaman kaybetmek istemeyebilir ve cerrahi müdahaleye başvurulabilir.
Şaşılık ameliyatına başvurulmasının bir diğer nedeni diğer tedavi yöntemlerinin istenilen etkiyi yaratamamasıdır. İleri derecede kırma problemleri, geçirilen enfeksiyonel veya hormonsal bir hastalık göz kasları üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve göz kayması görülebilir. Yapılan egzersizler ve kullanılan gözlükler ile bazı durumlarda kayma kontrol altına alınabilir. Ancak gözlük ve egzersizlerin yetersiz kaldığı durumlar da mevcuttur. Bu tür durumlarda kalıcı bir tedavi sağlanabilmesi için cerrahi müdahaleye başvurulabilir ve şaşılık önemli ölçüde tedavi edilebilir.
Direkt olarak şaşılık ameliyatına başvurulmasının bir diğer nedeni ise göz tembelliği gelişimidir. Bebekte yapılan klinik muayene sırasında göz tembelliği de tespit edilmesi halinde doktor bu durumu riske atmak istemeyebilir ve direkt olarak şaşılık ameliyatına başvurulabilir. Göz tembelliği riske atılmaması gereken ve en kısa süre içerisinde müdahale edilmesi gereken bir göz problemidir.
Bebeklerde Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bazı ebeveynler için bebeklerin ameliyat olacak olma fikri endişe uyandırabilir. Ancak şaşılık ameliyatı genel olarak güvenilir kabul edilen bir ameliyattır ve bir ila bir buçuk saat arasında tamamlanır. Ameliyat sırasında bebek genel anestezi etkisi altında olduğundan herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyat sonrasındaki bir gün boyunca bebeğin gözü kapalı olur ve ertesi gün göz doktor tarafından açılır. Ameliyatta herhangi bir kesi açma işlemi uygulanmadığından ameliyat sonrasında dikiş aldırma veya pansuman yapma gibi bir ihtiyaç doğmaz. Ameliyat gerçekleştirilen gözde batma ve kızarıklık gibi şikayetler gelişebilir fakat bu durum doktor tarafından reçete edilen damlalar ile kontrol altına alınabilir ve birkaç gün içerisinde geçer.
Her türlü cerrahi müdahalenin uygulandığı bölgeye göre bazı riskleri bulunur. Fakat şaşılık tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Çocuğunuzun şaşılık tedavisine ihtiyaç duyması halinde bu durumu aksatmamanız ve bir an önce tıbbi destek almanız önerilir.
Kaynak: Haber Merkezi