Sakın bunu yemeyin! Kalp ve Obeziteye giden yol...

 Sakın bunu yemeyin! Kalp ve Obeziteye giden yol...
Paketli gıda halinde raflarda satılan ve evde de hamuru açılarak yapılabilen noodle, son zamanlarda öğrencilerin ve işten eve geç gelenlerin favori yemeği olan bir Çin yemeğidir.

Ülkemizde ise daha çok markaların piyasaya sürdüğü paketli formunda daha çok tercih edilse de Noodle, dünya genelinde popüler bir yiyecektir.

Bu kadar pratik ve lezzetli oluşunun yanında sağlık açısından dikkatli tüketilmesi gerektiğini de söylememiz gerekiyor.

Yüksek tuz, işlenmiş karbonhidratlar, katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar gibi zararlı içerikler her paketli gıdalarda olduğu gibi noodle de nasibini alıyor.

Besin değeri olmayan noodle anlık doyurup enerji sağlıyor fakat kan şekerinin dengesizliğine yol açabilir. Ayrıca, düşük lif içeriği sindirim sisteminin sağlığını bozabiliyor ve aşırı tüketimi obezite riskini artırabilir.  

noodle zararları

Başlıca genel olarak zararları sizlere sıralayacak olursak:

  • Obezite
  • Kalp ve damar hastalıklarına
  • Diyabet
  • Hipertansiyon
  • Bağışıklık sistemini zayıflaması
  • Böbrek hastalıkları

Noodle Çok Yenirse Ne Olur?

Yoğun tempolu hayatın içinde yemek yapmaya vakit ayıramayıp noodle tercih ediliyor. Fakat haftada ikiden fazla ve sürekli noodle çok yerseniz besin değeri olmayan yemek yiyeceğinizden dolayı hızla kilo alırsınız.

Noodle yüksek sodyum içerir, sodyum vücudunuzun ihtiyacı olan bir tuz olsa da noodle yediğinizde vücudunuz yüksek tuz almış olacak. Bu da  mide rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon riski oluşturacaktır.

Beslenmenizde uzmanlar günde 2 gr sodyum almanızı öneriyor ve bir paket noodle yediğinizde bu öneriyi aşmış olacaksınız. Sonuç olarak, aşırı noodle tüketimi sağlık sorunlarına yol açar diyerek dikkat etmenin önemini vurgulamak isteriz.

noodle neden zararlı

Noodle'ın İçinde Ne Var?

Noodle tersiyer bütil hidrokinon olarak bilinen TBHQ koruyucu maddesini içerir ve bu madde petrol yan ürünüdür. TBHQ yapay bir kimyasal madde olduğu için vücuda oldukça zararlıdır.

TBHQ'nun kullanımı noodle ve paketli gıdalarda yaygın olsa da, bazı insanlar bu maddeye karşı hassasiyet gösterebilir. Aşırı tüketimi mide rahatsızlıkları ve baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle noodle tüketirken dikkatli olmak önemlidir.  

Noodle'ın içindekiler:

  • Palm yağı
  • Un
  • Yumurta
  • Tuz
  • Vitamin B2 (riboflavin)
  • Emulgatör (sodyum polifosfat)
  • Kabartıcı (sodyum karbonat)
  • Kıvam arttırıcı (gam arabik)
  • Asitlik düzenleyici (potasyum karbonat)
  • Türüne göre değişen birçok koruyucular

Noodle Kısır Yapar Mı?

Henüz bilimsel bir açıklama ile bu konu hakkında net bir sonuç olmasa da aşırı noodle yenmesi özellikle kadınlarda metabolik sendroma neden olmaktadır.

Noodle doğrudan değil de dolaylı olarak kısırlığa neden olabilir desek yanlış olmaz. Metabolik sendrom bel çevresinde yağlanmayı arttırır.

Kadınlarda bel bölgesindeki yağlar yumurtalıkların düzenli çalışmasını bozabilir ve kısırlığa neden olabilir. Uyarmamız gereken önemli konu noodle sadece kısırlık değil kalp sağlığını, sinir sistemini, sindirim düzenini etkileyebilir ve birçok hastalığa davetiye çıkarmış olabilir. Bu risklere sahip olmamak için aşırıya kaçmadan dikkatli tüketilmelidir.

Kaynak: Haber Merkezi

  • #noodle #noodle zararlımı #noodle kısır yaparmı

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER