Telefonları, tabletleri ve bilgisayarları genç yaşlı demeyip elimizden düşürmüyoruz. Neredeyse tuvalete giderken bile telefonu yanımıza alıyoruz. Bir dakika yanından ayrıldığımız telefonu nereye gidersek gidelim saniyesinde elimiz telefonu arıyor. Peki, bu kötü alışkanlık ve elimizden düşürmediğimiz telefon beynimizde büyük hasar bıraktığını biliyor muydunuz? İşte haberin devamı…
TELEFON YANINDAYKEN UYUMANIN ZARARLARI NELERDİR?
- Telefon yanımızdayken uykuya daldığımızda, beyin dalgaları çok şiddetli bir şekilde tepki veriyor. Bunun ileriki seviyelerinde ise kişide hafıza ve konsantrasyon problemlerine büyük derecede yol açıyor.
- Telefon yanımızdayken uykuya daldığımızda, melatonin hormonunuzun çalışmadığını biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız hormonunuz resmen çalışmıyor! Uyku düzeninde telefon başucunuzdayken bu homon salgılanmıyor buda kronik yorgunluğa neden oluyor.
- Telefon yanınızdayken uyursanız, göz sağlığınız olumsuz derecede etkilenecektir. Eğer telefona bakmasanız bile gözünüzde dijital göz yorgunluğu başlayacaktır.
- Telefon yanınızdayken uyuduğunuzda, eğer kişide migren ve çok sık baş ağrısı yaşıyorsa bunun iki katı yaşama sıklığı olacaktır. Manyetik dalgalar migreni uyarıp kişiyi rahatsız edecektir.
- Telefon yanınızdayken uyuduğunuzda, Kişide cilt problemleri çok sık olacaktır. Özellikle ergenlik yaşı çocuklarda telefon gece uyurken yanına konulmamalıdır.
- Telefon yanındayken uyuduğunuzda, Ruh sağlığınız olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Kişide çok fazla kaygı problemleri çıkacaktır. Örneğin anksiyete, panik atak, bunama gibi sorunlar kişiyi telefon sayesinde tetikleyecek.
BİR YETİŞKİN GÜNDE KAÇ SAAT TELEFONA BAKMALI?
Telefon aslında kişiden kişiye değişen bir durumdur. Kimisi iş için telefonu sürekli oynarken kimisi ise, sebepsiz yere telefon oynamayı tercih eder.
Bir yetişkinin günde oynayacağı telefon saati ise, 3 saati asla geçmemesi gerekir. Aksi takdirde beyin fonksiyonları ciddi oranda bozulabilir.
(Sibel Elmas)