Eskişehir'e bağlı olan Sivrihisar ilçesi eskiden Ankara'ya bağlı bir ilçeyken, bir süre sonra Eskişehir'e bağlandı. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Sivrihisar, Ankara'ya yakınlığıyla da biliniyor.
Sivrihisar tarihe ışık tutuyor
Eskişehir'in en büyük ilçesi olan Sivrihisar, Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi çok önemli Türk büyüklerinin doğduğu yer olarak kabul ediliyor. Tarihiyle, tarihe ışık tutan Sivrihisar ilçesi, Anadolu'da ilk kez düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı da bu ilçede yapıldı.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Sivrihisar, çok eski devirlerden beri önemli ulaşım merkezlerinin kesiştiği nokta da bulunup, buradaki tarihi kalıntılar ve tarihi eserlerin fazla olması, İlçenin önceleri, bir ticaret ve sanat merkezi olduğunu gösteriyor
Şehirlerarası yolculuğun kalbi
Ulaşım noktsaında sürekli gelişmekte olan Sivrihisar ilçesi, Ankara, İzmir ve Eskişehir yollarının kesişme noktasında yer alıyor. Afyonkarahisar'a 120, Eskişehir'e 100, Ankara'ya 135, İstanbul'a 427, İzmir'e 448, Bursa'ya 250, Çanakkale'ye ise 520 kilometre uzaklıkta yer alan Sivrihisar, yol üzerinde bulunduğu için şehirlerarası otobüsler önce buraya uğrak veriyor.
Eskiden Ankara'ya bağlıydı 66 yıl sonra Eskişehir'e bağlandı
İdari yönden 1846 yılında Ankara'ya bağlanan Sivrihisar ilçesi, toplam 66 yıl Ankara'ya idari yönden bağlı kaldı. Uzun dönem idari yönden Ankara'ya bağlı kalan Sivrihisar, 1912 yılında da Eskişehir'e bağlanarak Eskişehir'in en büyük ilçesi oldu.
Sivrihisar Eskişehir'den ayrılabilir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "100 il ve 1000 ilçe ile gücüne güç katmış bir Türkiye inşa ve ihya etmemiz mümkündür” söylemiil olacak ilçeleri heyecanlandırsa da birçok şehir ve ilçelerde, idari yapı ve statülerinde düzenlemeleri beraberinde getirecek. İl olamaya aday gösterilen Ankara'nın Polatlı ilçesi il olduğu takdirde kendisine yakın bir konumda olan Sivrihisar ilçesinin Polatlı'ya bağlanılması bekleniliyor.
(Mustafa İlker Şen)