Yemeklerin saklama koşullarına ve hangi sürede yenilmesi gerektiğine dikkat etmek gerekir. Zamanında yenmeyen yemekler ve günlerce ısıtılan yemekler ne yazık ki zehirlenmeye yol açabiliyor. Tekrar tekrar ısıtılan yemekler farklı türden bakteriler üretip Tifo hastalığının oluşmasına sebebiyet veriyor.
HANGİ YEMEKLER İKİNCİ KEZ ISITILMAZ?
MANTAR
Mantarın birden çok çeşidi vardır. Bazı mantar türleri şiddetli bir şekilde insanı zehirler. Mantarı ikinci kez ısıttığınızda besin değerini kaybedip sindirim sorunlarına yol açar. Mantar ikinci kez ısıtıldığında riskli besinler arasına giriyor. Mantar tek seferde tüketilir, ikinci kez ısıtıldığında zehirler!
TAVUK
Besin zehirlenme açısından riskli yemeklerden bir diğeri ise tavuktur. Tavuk tekrar tekrar ısıtıldığında İçerisinde bulunan protein hücresi bakteri üretmeye sebep oluyor. Tavuğu tek pişirmede bile düşük derecede pişirip, soğuk yenilmesi gerektiği tavsiye edilir. Tavuk tek seferde tüketilir, İkinci kez ısıtılıp tüketildiğinde bakteri üretir!
YUMURTA
Yumurtada tavukla aynı şekilde besin değeri taşır. Yumurtayı tekrar ısıttığınızda protein yapısı değiştiği takdirde su miktarı da yarıya iniyor. Nadir görülen zehirlenme tipi olsa da yumurtayı ikinci kez ısıtıp yemeyin!
ISPANAK
Ispanak dediğimiz sebze mutlaka tek seferde tüketilmesi gereken besinler arasına girer. Çünkü ıspanakta bulunan nitrat tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşüyor. Özellikle bebekler için 5 mg nitrit ciddi bir zehirlenmeye yol açıyor. Ispanak tek seferde ısıtılması gereken bir besindir, ikinci kez ısıtıldığında ciddi zehirlenmeye yol açar!
PANCAR
Pancarda aynı şekilde ıspanak gibi içerisinde nitrat barındırır ve ciddi şekilde zehirlenmeye yol açar. Pancar bir kez ısıtılıp yenilir, ikinci kez ısıtıldığında zehirler!
PİŞMİŞ YEMEKLER NEREDE SAKLANIR?
- Uygun kaplar kullanılması gerekilir.
- Tüm yemeklerin ağzı kapalı şekilde muhafaza edilmesi gerekir.
- Buzluğa kaldırılacak gıdalar cam şişe ve kapta saklanmaz.
- Yemekler her zaman bir kez ısıtılması gerekir.
- Kavrulmuş et 2-3 aydan sonra bozulmaya yol açar.
- Derin dondurucudaki kıymaları 4 aya kadar tüketmeniz gerekir.
Kaynak: Haber Merkezi