Pekmez, bağışıklığı güçlü tutan, kansızlığa iyi gelen, osteoporoz riskini azaltan, sindirim sistemini düzelten ve bunun yanında daha birçok faydası olduğu bilinen bir besindir.
Pekmezin faydaları nelerdir?
- Pekmezin ilk bilindik faydası kansızlığa iyi gelmesidir
- İnsan vücudunda bağışıklığı güçlendirmeye yardım eder
- Antioksidan özelliği ile boğaz ağrısı, boğaz kızarıklığına iyi gelir
- Besleyiciliği ile tok tutar, diyetlerde yardımcıdır
- Kemik ve eklemler için güçlü bir besindir
- Pekmezin içerisinde minareller ve vitaminler bulunur
- Günlük hayatta enerji verir
- Yüksek demir içerdiğinden dolayı saç köklerini güçlü tutup, saçı besler
- Sakinleştirici etkisi vardır. Depresyona iyi gelir
- Hamile kadınlarda ve yeni doğum yapmış annelerde sütü arttırıcı etkisi vardır
Kaç çeşit pekmez vardır?
Başta keçiboynuzu pekmezi olmak üzere;
- Üzüm pekmezi
- Harnup pekmezi
- Karadut pekmezi
- Andız pekmezi
Kışın pekmez içmenin faydaları nelerdir?
Vücudun demir ve kalsiyum ihtiyacını karşılayan pekmez, kemik gelişimini sağlıyor. Kansızlık ve anemiye iyi geliyor.
Soğuk kış havalarında içildiğinde, Vücudun ısı dengesini sağlayıp hastalıklara karşı koruyor. İçeriğinde antioksidan nedeniyle sık rastladığımız virüs ve bakterilerden uzak tutuyor.
Pekmezin yan etkisi var mı?
Pekmez rafine şeker içerdiğinden dolayı özellikle diyabet hastalarının sık kullanması gereken bir besindir. Fakat yüksek şeker içerdiğinden dolayı diyabet hastaları dozunu kaçırmaması gerekir. Ayrıca pekmez ishale de maruz bırakabilir.
DİKKAT!
İrritabl bağırsak sendromu yaşayan hastalar veya diğer sindirim problemleri yaşayan kişiler de pekmezi tüketirken oldukça dikkatli olmalıdır.
( Aysu Rabia Tuncel )
Kaynak: Haber Merkezi