Uzun yeşil bitkisi sapsarı papatyayı andıran çiçekleri göze hoş geliyor ama asıl sürprizi kökündeki meyvesiyle yapıyor.
Sonbahar mevsiminin vazgeçilmezler ürünleri arasına adını altın harflerle yazdıran yer elmasında hasat devam ediyor.
Konya'da da ekilen ancak çok da sevilmeyen yer elması İç Anadolu'da genellikle çiğ olarak tüketiliyor.
Turp, pancar, havuç, patates gibi kök sebzeler arasında en az talebi yer elması görüyor.
Ülkemizde 200 farklı türü yetiştirilen bu sebze uzmanlara göre değeri bilinmeyen ürünler listesinde ilk sıralara oturdu.
6 mineral ve 5 vitamin
Yer elmasının faydaları: Tam bir şifa deposu olan yer elmasının faydaları saymakla bitmiyor.
Yüksek A ve B vitamini içeren yer elmasının afrodizyak etkisi de var. Sinir sistemini koruyan, stresin etkilerini azaltarak insanı sakinleştiren düşük kalorili bu sebze; halsizlik ve yorgunluğu azaltıyor, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı sonlandırıyor.
İdrar söktürücü etkisi bulunan yer elması mide ağrılarını hafifletiyor.
Bağışık sistemini güçlendiren, romatizma ağrılarını hafifleten, kansere karşı vücudu koruyan, yaşlanma etkilerini azaltan yer elması yaraların iyileşmesini de hızlandırıyor.
Nişasta içermeyen bu ilginç şekilli sebze şeker hastalığı üzerinde olumlu etkilere sahip ve kan şekerinin dengelenmesinde çok önemli rol oynuyor.
Konya'da ilgi görmüyor
Yemeklerde kullanılan, farklı tariflerle lezzetlendirilen yer elması Konya'da genellikle çiğ olarak tercih edilse de tüketimi oldukça az.
Bahçelerin bir köşesine ekilen yer elması, semt pazarlarında ve manav reyonlarında sevenlerini bekliyor.
Yer elması bitkisi:
Yaz aylarında papatyayı andıran sarı çiçekler açan yer elmesının toprak üstünde kalan kısmı göze çok hoş görünür.
Yemyeşil yapraklı ve sarı çiçekli bu bitki yaz boyu güzel görünümünü korur ve sonbaharda kuruyarak yapraklarını dökter.
Yer elması da sonbahar ortalarında olgunlaşır ve hasat edilir.
(Mustafa İlker Şen)