Geleneksel tatlılar arasında yer alan aşure, Anadolu coğrafyasının her yöresinde kendine has versiyonuyla yapılıyor. Bu nedenle birçok aşure tarifi bulunuyor. Bu tarifler arasında dikkat çeken Konya usulü aşure tarifi ise hem kolay yapılabiliyor olmasıyla hem de lezzetli olmasıyla aşure yapacak olanların sıklıkla başvurduğu tarifler arasında yer almayı başarıyor.
Konya ve çevresinde farklı bir usulle yapıldığı için Konya usulü aşure tatlısı adını almış olan aşurenin bu tarifi, diğer tariflerden daha kolay bir şekilde yapılıyor. Aşure tatlısının en lezzetli hallerinden biri olan Konya usulü aşure tatlısı, birçok malzemenin bir araya gelmesiyle meydana çıkıyor. Peki Konya usulü aşure tatlısı tarifi nedir, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Konya usulü aşure tatlısı tarifi, malzemeleri ve servisi…
KONYA USULÜ AŞURE NEDİR?
Geleneksel tatlılardan biri olan aşure tatlısı; tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışıma verilen isim olarak geleneksel mutfaktaki yerini alıyor. Hem Türkiye'deki Müslümanların hem de Balkanlar'daki Müslümanların yad ettiği günlerden biri olan Aşure Günü'nde özellikle yapılan bu tatlı, Muharrem ayında daha sık pişirerek, dağıtılıyor. Bu günün dışında da yapılabilecek olan aşure tatlısının bir versiyonu olan Konya usulü aşure tatlısı ise, aşurenin en pratik tariflerinden olmasıyla dikkat çekiyor.
KONYA USULÜ AŞURE MALZEMELERİ NELERDİR?
Birçok malzemenin bir araya gelmesiyle yapılan Konya usulü aşure tatlısı, aynı zamanda bolluk ve bereketin de sembolü oluyor. İşte Konya usulü aşure tatlısı için gerekli olan tüm malzemeler:
- 1 adet nar
- 1 kase iri çekilmiş ceviz
- 1 paket kuş üzümü
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı süt
- 10 adet karanfil
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 200 gram kuru kayısı
- 200 gram kuru üzüm
- 3 litre su
- 4 su bardağı toz şeker
- Tarçın
- Yarım çay bardağı susam
- Yarım çay kaşığı tuz (silme)
- Yarım su bardağı pirinç
KONYA USULÜ AŞURE NASIL YAPILIR?
Konya usulü aşure tatlısı yapmak için hazırlıklara bir gece önceden başlamanız gerekiyor. Bunun için geceden; nohut, kuru fasulye ve buğday malzemelerini ayrı ayrı kaplarda iyice yıkayın. Ardından birbirinden farklı tencerelerde birer taşım olacak şekilde kaynatın. Tencerelerin kapaklarını kapatın ve bu malzemeleri sabaha kadar kaynamış sıcak suda ıslatarak, ertesi gün için hazırlayın.
Hazırlanmış olan malzemelerin suyunu süzerek iki ayrı tencereye nohut ve fasulyeyi alın. Bu kez iki malzemeyi de güzelce haşlayın. Akşamdan ıslatılan buğdayı da büyük bir tencere içerisine alarak 3 litre sıcak su ile ortalama 30 dakika kadar pişirin. Buğdaylar pişmeye yakın pirinci de ilave ederek pişirme işlemini sürdürün. Suyun azalması halinde buğday ve pirinç iyice pişene kadar pişirme işlemini sürdürebilmek için su ilave etmeyi unutmayın.
Pişmeye yakın buğday ve pirincin üzerine haşlanmış nohut ve fasulyeleri de ilave ederek, yaklaşık 15 dakika kadar daha kaynatma işlemini sürdürün. Karışıma tuz ilave ettikten sonra, karışım kaynamaya devam ederken küçük bir cezve içerisinde 10 adet karanfili yarım bardak su ile iyice kaynatın. Karanfillerin suyunu süzerek tencereye ilave edin. Tencerenin içerisine küp küp doğranmış kuru kayısı, kuru üzüm, fındık ile sıcak suda ıslatılmış kuş üzümü ve susamı da ekleyin.
Konya usulü aşure tatlısı karışımını ara ara karıştırılarak 15 dakika kadar daha kaynatın. Son olarak Konya usulü aşure tatlısının toz şekerini ilace edin ve şeker eridikten sonra ocağın altını kapatın. İyice karıştırdığınız Konya usulü aşure tatlısını kaselere alın.
KONYA USULÜ AŞURE NASIL SERVİS EDİLİR?
İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis edilebilecek olan Konya usulü aşure tatlısını kaselere aldıktan sonra tatlının üzerini süsleyebilirsiniz. Bunun için ceviz, tarçın, nar gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Konya usulü aşure tatlısının sıcak ya da ılık tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Kaynak: Haber Merkezi