DOLAR
38,97
EURO
43,46
STERLİN
51,85
GRAM
4.094,80
ÇEYREK
6.729,00
YARIM ALTIN
13.449,00
CUMHURİYET ALTINI
26.773,00

Konya Usulü Batırık Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

 Konya Usulü Batırık Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?
Konya’nın meşhur yemeklerinden olan batırık tarifini deneyenler çok beğeniyor. Peki Konya usulü batırık yemeği nasıl yapılır? İşte Konya usulü batırık yemeği tarifi…

Türk mutfağının öne çıkan yöresel mutfaklarından biri olan Konya mutfağı, birçok yöreye özgü yemek barındırıyor. Bu nedenle yemek turizmi yani gastronomi açısından Türkiye'ye ciddi katkılar sağlayan Konya'nın bazı yemekleri özellikle merak ediliyor. O yemeklerden biri olan batırık, Konya'da çok sık yapılan yemekler arasında yer alıyor. Yöredekilerin çok iyi bildiği Konya usulü batırık yemeği, özel bazı aşamaların bilinmesiyle evlerdeki mutfaklarda da pratik bir şekilde yapılabiliyor.

Konya ve çevresindeki illerde oldukça popüler bir yemek olan Konya usulü batırık yemeği, Konya'yı ziyaret edenlerin mutlaka tüketmek istediği yemekler arasında yer alıyor. Ancak Konya usulü batırık yemeğini yiyebilmek için illa Konya'da bir lokanta bulmanız gerekmiyor. Bu tarifle pratik bir şekilde hazırlanabilen Konya usulü batırık yemeği, evde de kolay bir şekilde kısa süre içerisinde hazırlanabiliyor.

Pratik tarifi sayesinde yemek yapma süresini kısaltan Konya usulü batırık yemeği, aynı zamanda lezzetiyle de tadanların damağında iz bırakmayı başarıyor. Oldukça meşhur olan Konya usulü batırık yemeği, hem sulu hem de kuru bir şekilde tüketilebiliyor. Peki Konya usulü batırık yemeği nedir, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte Konya usulü batırık yemeği tarif, malzemeleri ve servisi…

batırık nasıl yapılır

KONYA USULÜ BATIRIK YEMEĞİ NEDİR?

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan batırık, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıkça yapılan bir çeşit meze ya da salata olarak tanımlanıyor. Sulu halinin görüntüsü çorbaya da benzetilen Konya usulü batırık yemeği ise, diğer batırıklardan farklı birkaç malzeme içeriyor. Hem sulu hem de sıkma usulü yapılan kuru versiyonu bulunan Konya usulü batırık yemeği, mercimek köftesi ya da kısıra benzetilse de bu iki meze türünden de farklı bir şekilde hazırlanıyor. Konya usulü batırık yemeğinin sulu hali kısırdan daha sulu iken, kuru hali de mercimek köftesinden daha ıslak olduğu için farklı bir tat sunuyor.

KONYA USULÜ BATIRIK TARİFİ MALZEMELERİ NELERDİR?

Hem kuru hem de sulu bir şekilde yapılabilecek olan Konya usulü batırık yemeğinin ana malzemesinin bulgur oluşturuyor. İnce bulgurdan yapılan Konya usulü batırık yemeği, birkaç malzeme daha içeriyor. İşte Konya usulü batırık yemeği için gerekli olan tüm malzemeler:

  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı domates kurusu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tane limon
  • 1 tane soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı fesleğen kurusu
  • 2 kasık salça
  • 5 çay bardağı düğü (ince bulgur)
  • İsteğe bağlı tuz
  • Yarım su bardağı tahin

Batırık yemeği

KONYA USULÜ BATIRIK TARİFİ NASIL YAPILIR?

Konya usulü batırık yemeğini yapmak için düğü de denen ince bulguru bir kaba alın. Ancak ince bulguru ıslatmadan bir kenarda bekletin. Ardından ince ince doğranmış soğanları da bulgurun üzerine ekleyin. Ayrı bir kapta domates kurusunu ıslatıp, yumuşayana dek ocakta kaynatın. Yumuşayan domates kurularını da süzerek, bulgurlu karışıma ilave edin.

Bulgurlu karışımın üzerine tüm malzemeleri döktükten sonra yoğurmaya başlayın. Yoğurma aşamasında biraz su ekleyerek, Konya usulü batırık yemeğini cıvıklaştırın. Islak bir kıvam aldıktan sonra Konya usulü batırık yemeğini nasıl servis edeceğinize karar vererek, servis aşamasına geçin.

KONYA USULÜ BATIRIK YEMEĞİ NASIL SERVİS EDİLİR?

Konya usulü batırık yemeği hem sulu hem de kuru bir şekilde servis edildiği için yoğurma işleminin tamamlanmasının ardından herhangi bir sıkma işlemi gerçekleştirmeden sulu bir şekilde servis edebilirsiniz. Ancak çay yanında Konya usulü batırık yemeğini sunmak isterseniz tıpkı mercimek köftesi gibi sıkmanız gerekiyor. Konya usulü batırık yemeğinin bu hali ise, kuru hali olarak biliniyor.

batırık yemeği

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER