Geleneksel mutfağının en gelişmiş lezzetleri arasında yer alan çorbalar, birçok tarifle birbirinden farklı usuller ile yapılabiliyor. Klasik olan çorbalar evlerde sıklıkla yapılsa da yöresel olan çorbalar, aynı şekilde evlerde sık yapılan çorbalardan olmuyor. Daha çok yerinde tadılan yöresel çorbalar, mutfaklara sadece pratik tarifler aracılığıyla girebiliyor. Bu çorbalardan biri olan Konya usulü tandır çorbası, bu pratik tarifiyle evlerde kolayca yapılabiliyor.

Son derece lezzetli bir çorba olmasıyla oldukça popüler hale gelmiş olan Konya usulü tandır çorbası, özellikle Konya ve yöresinde çok biliniyor. Konya'nın zengin mutfağından çıkma bir çorba tarifi olan Konya usulü tandır çorbası, pratik tarifiyle evlerde de yapılabilen yöresel tarifler arasında yer alıyor. Ayrıca Konya usulü tandır çorbasının içerisine besleyici birçok malzeme giriyor.
Besleyici ve doyurucu olan Konya usulü tandır çorbası, evlerde de yapılabilen pratik tarifi sayesinde yöreselliği evlere kadar getiriyor. Kökeni oldukça geçmişe dayanan Konya usulü tandır çorbası, aynı zamanda son derece anlaşılır yapım aşamalarından oluşuyor. Peki Konya usulü tandır çorbası nedir, nasıl yapılır? Konya usulü tandır çorbası malzemeleri nelerdir, nasıl servis edilir? İşte Konya usulü tandır çorbası malzemeleri, tarifi ve servisi…
KONYA USULÜ TANDIR ÇORBASI NEDİR?
Türk mutfağının geleneksel çorba tariflerinden biri olarak gastronomideki yerini almış olan tandır çorbasının kökeni Selçuklu mutfağına kadar dayanıyor. İlk olarak ‘1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi' yemek kitabında tarifi verildiği görülen tandır çorbası, en çok Konya versiyonu ile yapılıyor. Oldukça besleyici içeriğe sahip olan Konya usulü tandır çorbası, et de içeriyor.
KONYA USULÜ TANDIR ÇORBASI MALZEMELERİ NELERDİR?
İçerisinde birçok besleyici bakliyat olan Konya usulü tandır çorbasının eti de barındırması bu çorbayı vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat açısından oldukça kıymetli yapıyor.
İşte Konya usulü tandır çorbası için gerekli olan tüm malzemeler:
• 1 su bardağı bulgur
• 1 su bardağı kuru fasulye
• 1 su bardağı nohut
• 1 su bardağı yeşil mercimek
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2 adet soğan
• 2 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
• 2 yemek kaşığı sadeyağ
• 8 su bardağı et suyu
KONYA USULÜ TANDIR ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Kolay bir şekilde Konya usulü tandır çorbası yapabilmek için; mercimek, nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatarak, ertesi güne hazırlayın. Ertesi gün ilk olarak bir güveç içerisinde yağı kızdırın. Kızmış olan yağa yemeklik olarak doğranmış soğanları atarak kavurun. Soğanlar sararınca üzerine bulguru ve salçayı ilave ederek kavurmaya devam edin.

Kavurduğunuz Konya usulü tandır çorbası karışımına mercimek, nohut, fasulye ve et suyunu ilave ederek pişirmeye başlayın. Son olarak biberleri atın ve güvecin ağzını kapatın. Hafif ateşte pişirilmesi makbul olan Konya usulü tandır çorbasını fasulye ve nohutlar yumuşayana dek yani yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Pişen Konya usulü tandır çorbası tuzu ilave edip, 10 dakika daha kaynattıktan sonra çorbayı ateşten alın.
KONYA USULÜ TANDIR ÇORBASI NASIL SERVİS EDİLİR?
Son derece lezzetli bir çorba olan Konya usulü tandır çorbasını pişirir pişirmez servis etmek pek önerilmiyor. Pişirdikten sonra 15-20 dakika kadar dinlendirip servis edilmesi önerilen Konya usulü tandır çorbasının ilk sıcaklığı geçtikten sonra içilmesi tavsiye ediliyor.
Kaynak: Haber Merkezi