Konya'nın sevilen yöresel lezzetlerinden biri olan un helvası, muhteşem yemeklerin ardından ikram edilen en özel tatlı çeşitlerinden biridir. Yapılışı son derece basit olan bu tatlının az maliyetli olması da yaygın olarak geçmişten günümüzde tercih edilmesini sağlıyor. Konya yöresinde pratik ve lezzetli bir tarifle hazırlanan bu tatlı birçok kişinin favorisi olmayı başarıyor.
Undan yapılan ve höşmerim olarak da bilinen bu tatlının kendine has lezzeti ise en sevilen yöresel tatlılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Hazırlanışı oldukça kolay ve az malzeme ile harikalar yaratmak isteyenlerin de tercih ettiği tatlı çeşitlerinden biri olmayı başarıyor.
UN HELVASI İÇİN MALZEMELER NELERDİR?
Un helvası hazırlamak için başta un olmak üzere birçok farklı temel, evde rahatça bulabileceğiniz malzeme kullanabilirsiniz. Konya usulü un helvası ya da höşmerim yapmak için ihtiyacınız olan malzemeleri temin ettikten sonra hemen yapımına başlayabilirsiniz.
Konya yöresinin sevilen lezzetlerinden biri olan höşmerim tarifi için gerekli malzemeler ise şöyledir:
- 200 gram kaymak,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 su bardağı un,
- 1 su bardağı süt,
- Yarım su bardağı şeker.
Un helvası tarifinden pek de farklı olmayan höşmerimin üzerine ise Antep fıstığı veya ceviz eklenebilir. Tüm malzemeleri dakikalar içinde bir araya getirerek lezzetli bir yöresel tatlıya imza atabilirsiniz.
UN HELVASINA NE YAKIŞIR?
Un helvası genelde sıcak servis edilen tatlılardan biridir. Ancak tercihe göre soğuk ya da dondurma ile de tercih edilebilir. Kaşık yardımı ile şekillendirilen un helvasının üzerine toz ceviz ya da Antep fıstığı eklenerek en lezzetli şekilde servis edilebilir.
Un helvasının yanında ayrıca isteğe göre meyveler de servis edilebilir. Bazı yerlerde bu tür tatlılar süt ile de ikram edilmektedir. Un helvası hem basit olması hem de hemen hemen her şeyle birlikte servis edilebilir olmasıyla sevilen tatlılardan biri olmayı başarmıştır.
UN HELVASI SÜTLE YAPILIR MI?
Un helvası yaparken süt yerine su kullanılması da mümkündür. Ancak lezzetini artırması açısından genelde sütle yapımına rastlanmaktadır. Tamamen kişisel tercihlere göre süt veya su ile yapılması mümkündür.
Genelde Konya yöresinde yapılan höşmerim tatlısı için süt tercih edilmektedir. Süt kullanılarak yapılan tatlının üzerinde ise Antep fıstığı tercih ediliyor. Yapımı sırasında tercih edilecek malzemeler tatlının lezzetini etkileyen en önemli unsurlardır.
KONYA USULÜ UN HELVASI YAPILIŞI
Konya usulü höşmerim tatlısı yapmak için pratik bir tarif uygulayabilirsiniz. Konya usulü un helvası olarak da bilinen bu tatlının tarifi ise kısaca şöyle:
- Teflon tencereye kaymak ve bir kaşık tereyağı eklenir ve köpürene kadar karıştırılır.
- Sonrasında bir su bardağı un eklenir ve iyice kavrulur.
- Rengi dönünce kaynamış süt üzerine ilave edilir.
- Süt tam kuruma aşmasında ilave edilmelidir.
- Sütü iyice çektikten sonra şeker ilave edilir ve karıştırılarak altı kapatılır.
- Altı kapandıktan sonra da bir süre karıştırma işlemi devam eder.
- İyice kıvama geldikten sonra tabaklara alınır ve üzerine Antep fıstığı eklenir.
- Tatlıyı sıcak olarak yanında iyi eşlikçilerle birlikte servis edebilirsiniz.
Konya usulü un helvası ya da höşmerim yaparken en pratik tarifi uygulayabilirsiniz. Genelde sıcak servis edildiğinde daha fazla sevilmektedir. Pratik birkaç adımda tatlınızı hazırlayabilirsiniz.
Kaynak: Haber Merkezi