Türkiye'nin her bölgesinde özellikle Ege, Batı Karadeniz ve Akdeniz'de yetişen kalabak mantarı, Mersin'in önemli bir besin kaynaklarından biridir. Doğada ve ormanda kendiliğinden yetişen kalabak mantarının kilosu ise 125 liradan satılıyor.
Tadı damakları çatlatıyor
Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen kalabak mantarının, damakları çatlatan tadı da bulunuyor. Besin değeri en yüksek mantar türlerinden biri olan kalabak, birçok insan için doğal bir lezzet kaynağı oluyor.
Sonbahar yağmurlarından sonra kendiliğinden yetişiyor
Sonbahar yağmurlarından sonra yetişen kalabak mantarının mevsimi başladı. Dağlarda ve ormanlarda kendiliğinden yetişen kalabak, ayrıca aile bireylerine ek kaynak oluyor. Organik bir besin kaynağını olarak sofralara gelen kalabak mantarı, özellikle kavurma ve közde kızartma yöntemleri ile mutfaklarda yerini alıyor
Faydaları saymakla bitmiyor
Lezzetiyle damakları şenlendirirken bir yandan da onlarca faydaları sayesinde sağlığı koruyan kalabak, alsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, niasin açısından oldukça zengin.
Kilo fiyatı 125 lira
Sonbahar yağmurlarından sonra toplanmaya başlanan kalabak mantarı, tezgahlarda yerini almaya başladı. Oldukça fazla tüketilen kalabak mantarının kilo fiyatı ise ortalama 125 lira.
(Mustafa İlker Şen)