E-gazete
Verimli tarım arazilerine sahip olan Adana'da kapya biberin hasadı başladı. Mutfakların vazgeçilmezi olan kapya biber genellikle salça yapımında kullanılıyor. Hasadı başlayan kapya biberin tarlada satış fiyatı belli oldu.
Adana'da salçalık biberin satışı başladı
Adana'da biber satışı başladı. Yüzde 70 salça verimi olan salçalık kapya biberinin fiyatı ise salça yapacak ev hanımlarının merak konusu oldu. Hem sağlığa faydası hem de yemekleri tatlandırmasıyla öne çıkan kapya biberin hasadı ve satışı başladı.
Kapya biberinden daha çok salça elde ediliyor
Salçalık kapya biber, oldukça hassas bir üründür ve hasat zamanında toplanması önemlidir. Genellikle 10 kilogram biberden 3 kilogram salça elde edilirken, 10 kilogram kapya biberinden 7 kilogram salça üretilebiliyor. Bu durum, Kapya biberini daha da değerli kılan bir faktör oluyor.
Salçalık biberin fiyatı belli oldu!
Adana'da tarlada kilosu 15-20, meyve sebze halinde ise 20-30 liraya satılan kapya biberler yerel pazarlarda yerini almaya başladı.
Biber salçası yapılışı
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.
Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.
Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemelerin tencerenin kapatıp 20 dakika kadar pişirin.
Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın.
Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin.
Kavanozlara aktardığınız salçaların kapaklarını sıkıca kapatın. Salçalarınızı güneş almayan bir yerde saklayın. Kapağını açtığınız salçayı buzdolabına kaldırın.
(Mustafa İlker Şen)