E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da en çok su tüketen bitkilerin başında geliyor! Ekiminde sona yaklaşıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba 10:17
Dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen ve çeşitli alanlarda kullanılabilen bir bitki olan mısırın ekimi Konya’da hız kazandı.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda mısır ekimi devam ediyor. Geçen yıl fiyatıyla çiftçileri memnun etmeyen mısır en çok su tüketen bitkiler arasında yer alıyor.

Çiftçilerin gözde ürünü

Konya bölgesinde en çok yetiştirilen ürünlerin başında gelen mısır, yüksek verimliliği, çeşitliliği ve çeşitli kullanım alanlarının çok olması dolayısıyla çiftçilerin tercihinde büyük rol oynuyor. Verimi yüksek olan mısır, dünya genelinde geniş çapta yetiştiriliyor.

Birçok bölgede mısır yetiştiriliyor

Birçok çeşidi bulunan mısır, büyüme süresi, bitki büyüklüğü, tane büyüklüğü ve tane rengi gibi özelliklere göre değişiklik gösteriyor. Konya Ovası'nda ise en çok ‘danelik mısır' yetiştiriliyor. Hayvan yiyeceği olarak kullanılan ‘danelik mısır', Türkiye'de hemen her yerde yetiştiriliyor.

En çok su tüketen ürünlerin başında

İyi bir verim sağlanması için mısırın su ihtiyacının tam ve zamanında sağlanması gerekiyor. Özellikle suya en fazla tepe püskülü zamanında ihtiyaç duyan mısır, bu dönemde susuz kalırsa verim kaybı yaşar.  Sulama sayısı iklime ve yöreye göre değişiklik gösteren mısır, ençok su tüketen ürünlerin başında yer alıyor.

Ekiminde sona yaklaşıldı

Nisan ayının başlarında ekimi başlayan mısır, bu yılda çiftçilerin gözde ürünü olmaya devam ediyor. Ekiminde sona yaklaşılan mısırın fiyatı 2023 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirlemişti.

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER