E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’daki “tılsımlı gömlek” gizemini koruyor. Üzerinde melek ve halife isimleri var!

İnternet Editörü
27 Nisan 2024 Cumartesi 13:23
Konya’da Hz. Mevlana’nın oğlu Sultan Veled’e ait müzede sergilenen tılsımlı gömleğin sırrı hala çözülemedi. Tılsımlı gömleğin üzerinde şekiller, harfler, melek ve halife isimleri yer alıyor. Sultan Veled’e ait olan bu gömleğin 14. Yüzyıldan kalma olduğu biliniyor.

Her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi'nde Hz. Mevlana ve ailesinin naaşları ile birlikte, dergahta kullandıkları eşyalar ve birçok önemli eser sergileniyor. Bunların arasında en dikkat çeken ise Hz. Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'e ait "tılsımlı gömlek”. Pamuklu kumaştan dikilen gömlekte düğme ve bağ bulunmuyor.

ÜZERİNDE MELEK VE HALİFE İSİMLERİ YER ALIYOR

Tılsımlı gömleğin üzerinde Fetih suresinin ilk üç ayeti yer alıyor. 14. Yüzyıla ait olan bu gömleğin sol ön yüzünde ise  Tevbe suresi 129. Ayeti bulunuyor. Ayrıca gömlekte Kelimei Tevhid, dört büyük melek ve dört halifenin isimleri, dualar ve nesih hattıyla tılsımlı yazılar yer alıyor.

TILSIMLI GÖMLEĞİ GİYEN OSMANLI SULTANLARINA KILIÇ İŞLEMİYOR

Konya'daki Mevlana müzesinde bulunan bu gömleğin benzerleri İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergileniyor. Osmanlı padişahları ve şehzadeleri tarafından da kullanılan tılsımlı gömlekler, savaşta yara almamak, savaşı kazanmak ve manen korunmak için giyiyorlardı.

GÖMLEKTEKİ GİZEMLİ ŞEKİLLER ÇÖZÜLMEYİ BEKLİYOR!

Tılsımlı gömleğin üzerinde bulunan çeşitli geometrik şekiller, güneş motifleri ve harfler hala sırrını korumakta. Sırt bölgesinde bulunan güneş, ay ve dünya sembolleri, Türklerin astronomi ile olan ilgisini gösterirken bu tılsımlı gömleklerin çok yönlü bir araştırmaya muhtaç olduğu görünüyor.

DİĞER HABERLER