E-gazete
Konya'nın Hadim İlçesi Gezlevi Mahallesi'nde kaybolmaya yüz tutmuş Armut Ekmeği (Kükürt Ekmeği), yöre halkı tarafından yeniden üretilmeye başlandı. Konya'da faaliyet gösteren Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak bölgeye giderek ekmeğin yapım sürecini yerinde inceledi.
Hadim İlçesinin kadim bir değeri olan armut ekmeği dağlarda yetişen dağ armudu denilen meyvenin kurutulup buğday ile birlikte taş el değirmeninde dövülerek elde edilen undan yapılıyor. Maya konulmadan su, beyaz un ve armut unu karıştırılarak elde edilen hamurdan saç üzerinde pişirilerek ikram ediliyor.  
Ekmeğin yapım süreciyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak, yöre halkı, Meryem Sevinç, Büşra Acar ve Hümeyra Acar'dan bilgi aldı. Ekmeğin yapımını yerinde izleyen Çakmak, kaybolmaya yüz tutmuş, bölgeye has gastronomi kültürünün tekrardan yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendilerine teşekkür etti. Armut Ekmeğinin, diğer bir adıyla Kükürt Ekmeğinin coğrafi işaret tescili ve markalaşması için çalışma başlatacaklarını dile getiren Çakmak, ilgili makamlarla birlikte proje üreterek bu eşsiz lezzeti daha geniş kitlelerle buluşturacaklarını söyledi.
Armut Ekmeği Unu Nasıl Üretiliyor?
Boz armut dağlarda kırsal yamaçlarda yetişmekte. Güz mevsiminde (Eylül-Kasım) yetişen bu meyve bir süre olgunlaştıktan sonra toplanmakta. Toplama aşamasından sonra saplarından ayıklanarak temiz hale getirilmekte. Ayıklanan boz armutlar dibek taşında tokmak yardımı ile dövülerek küçük parçalar halinde öğütülmüş kıvama getirilir. Bu işlem sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Temiz hijyenik ortamda işlem gerçekleştirilir. Kuruması için en fazla on gün bekletilir. Buğday ile karıştırılarak değirmende un haline getirilir. 20 kg buğdaya 15 kg boz armut unu eklenir. Son aşama olarak da un birleştikten sonra ekmek yapımına geçirilir.
(Sibel Elmas)