Konya'da salçalık biberlerin pazarlarda yerini almasıyla birlikte ev yapımı biber salçası telaşı da başladı. Kentte birçok ev hanımı, kış hazırlıkları kapsamında geleneksel yöntemlerle salça yapımına yöneldi.
Pazarlarda hareketlilik başladı
Ağustos ve Eylül aylarında yoğun şekilde yapılan biber salçası, Konya pazarlarında şimdiden yerini aldı. Ev hanımları, kendi elleriyle hazırladıkları biber salçası ile hem doğal ve katkısız ürün elde ediyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
Salçalık biberler özenle seçilerek sap ve tohumlarından ayrılıyor, ardından ezilip tuzla harmanlanarak güneşte bekletiliyor. Mutfağın vazgeçilmezi olarak bilinen biber salçası, özellikle kış aylarında sofraların en önemli lezzet kaynakları arasında yer alıyor.
En çok tercih edilen uzun ve tombul biber
Salçalık biberin uzun ve tombul olanları tercih ediliyor. Daha az su barındıran bu biber türleri, salçanın daha kısa sürede kıvam almasını sağlıyor. Ev hanımları, kendi elleriyle hazırladıkları biber salçası ile hem doğal ve katkısız ürün elde ediyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
Fiyatlar geçen yıla göre arttı
Artan maliyetler, ev yapımı biber salçası fiyatlarına da yansıdı. Geçtiğimiz yılın üzerinde seyreden fiyatlar bu yıl 1 kilo için 200 ile 250 TL arasında değişiyor. Konya'da sabit bir piyasa oluşmadığından fiyatlar üreticiye göre farklılık gösteriyor.
Salçalık biber yapılışı
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.
Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.
Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemelerin tencerenin kapatıp 20 dakika kadar pişirin.
Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın.
Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin.
Kavanozlara aktardığınız salçaların kapaklarını sıkıca kapatın. Salçalarınızı güneş almayan bir yerde saklayın. Kapağını açtığınız salçayı buzdolabına kaldırın.
(Mustafa İlker Şen)