Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda çerezlik ayçiçeği hasadı başladı. Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olan Konya'da çiftçiler, son dönemde fiyat avantajı nedeniyle yağlık yerine çerezlik ayçiçeğini tercih ediyor.
Konya Ovası'nda çerezlik ayçiçeği öne çıkıyor
Bölgede üretim yapan çiftçilerin tercihlerinde en büyük etken, birim alandan elde edilen gelir oluyor. Uzun yıllar mısır ve şeker pancarı ekimiyle öne çıkan Konya Ovası'nda, son dönemde çerezlik ayçiçeği öne çıkan ürün haline geldi. Çekirdeğin yüksek fiyatı ve verimlilik, üreticiyi bu ürüne yönlendirdi.
Dekardan 400 ile 550 kilogram
Çerezlik ayçiçeğinde yağlıkla benzer rekolte elde ediliyor. Konya Ovası'nda yapılan üretim genellikle sulu koşullarda gerçekleşiyor ve dekardan 400 ile 550 kilogram arasında ürün alınıyor. Hibrit tohumların yaygınlaşmasıyla birlikte çiftçiler, çerezlik ayçiçeğinde de yağlık kadar yüksek verim almaya başladı.
Fiyatı yağlık ayçiçeğine göre 2-3 kat fazla
Çerezlik ayçiçeğinin tüketimi yağlığa göre sınırlı olsa da kârlılığı oldukça yüksek. Fiyatların yağlık ayçiçeğine göre 2-3 kat fazla olması, çiftçilerin tercihini doğrudan etkiliyor. Bunun yanı sıra ayçiçeği tarımında su tüketiminin mısır ve pancara göre daha düşük olması, bölgede çerezlik ayçiçeğine olan ilgiyi artırıyor.
(Mustafa İlker Şen)