Son derece lezzetli bir tür sos olan çemen, Konya usulü başka bir lezzete sahip oluyor. Peki Konya usulü çemen tarifi nasıl yapılır? İşte Konya usulü çemen tarifi…
 
Konya Usulü Çemen Nasıl Yapılır? Tarifi 
 
Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında sadece ana yemekler ya da tatlılar yer almıyor. Aynı zamanda yemeğin yanında iyi birer eşlikçi olan mezeler, soslar ve salatalar da Türk mutfağının geleneksel bazı lezzetlerini oluşturuyor. Özellikle de soslar konusunda gelişmiş bir kültüre sahip olan Türk mutfağında birçok sos tarifi bulunuyor. Bu soslardan biri olan çemen, özellikle Konya yöresinde yapılıyor. 
 
 
Birçok medeniyete tarihin ilk ışıklarından bu yana ev sahipliği yapıyor olması nedeniyle mutfak kültürü oldukça gelişmiş olan Konya, birçok yöresel yemeğin yapıldığı mutfaklardan biri olmasıyla dikkat çekiyor. Türkiye'nin gastronomi zenginliğine katkı koyan mutfaklardan biri olan Konya, etli yemeklerde olduğu gibi etsiz yemekler, börekler ve soslar gibi alanlarda da birçok lezzet içeriyor.
 
Konya mutfağının lezzetlerinden biri olan çemen, özellikle bu yörede diğer yörelerden biraz daha farklı yapılıyor. Bu nedenle diğer yörelerde yapılandan çok daha lezzetli olan Konya usulü çemen, bu tarif sayesinde pratik bir şekilde çemen hazırlanmasını da mümkün kılıyor. Peki Konya usulü çemen nasıl yapılır, servis edilir? Konya usulü çemen malzemeleri nelerdir, farkı nedir? İşte Konya usulü çemen tarifi, malzemeleri ve servisi…
 
KONYA USULÜ ÇEMEN FARKI NEDİR?
 
Son derece faydalı bir kahvaltılık sos olan Konya usulü çemen, antioksidan açısından zengin olmasıyla vücudu mikroplara karşı güçlendiriyor. Bağışıklık sistemini destekleyen malzemeler içeren Konya usulü çemen, diğer çemenlerden biraz daha farklı yapılıyor. İçerisinde doğrudan çemen unu kullanıldığı için aranan lezzeti veren Konya usulü çemen, doğru tarifle evde de kolaylıkla yapılabiliyor.
 
KONYA USULÜ ÇEMEN MALZEMELERİ NELERDİR?
 
Evde yapılabilen kahvaltılık soslardan biri olan Konya usulü çemen, birkaç malzemenin bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Konya usulü çemen içerisinde isteğe bağlı olarak kullanılabilecek bazı malzemeler de yer alıyor.
 
İşte Konya usulü çemen tarifi için gerekli olan tüm malzemeler: 
 
• 1 çay kaşığı kekik 
• 1 çay kaşığı kimyon 
• 1 çay kaşığı nane
• 1 çay kaşığı zahter 
• 1 yemek kaşığı galeta (isteğe bağlı olarak eklenebilir)
• 2 çay kaşığı çemen unu (biraz su ile açılacak)
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı biber salçası
• 3 yemek kaşığı domates sosu (kışlık olarak hazırlanmış domates suyu)
• Acı biber (isteğe bağlı olarak eklenebilir)
• Ceviz içi
• Tuz
• Zeytinyağı 
 
KONYA USULÜ ÇEMEN TARİFİ NASIL YAPILIR?
 
Konya usulü çemen yapmak için ilk olarak tavada biraz zeytinyağını ısıtın. Isınan zeytinyağı üzerine salçaları peş peşe ekleyin. Yağ ile salçaları kavurduktan sonra, salçaların kokusu çıkar çıkmaz, karışıma hazırlandığınız domates sosu ile sulandırılmış çemen ununu ilave ederek biraz daha kavurma işlemini sürdürün. 
 
Kavrulmuş Konya usulü çemen karışımının üzerine sarımsak ve baharatları da ekleyerek kavurma işlemini devam ettirin. Ardından cevizini de ekleyerek son bir kez daha kavurun. Özellikle tahta kaşıkla hazırlanması tavsiye edilen Konya usulü çemene isteğe bağlı acı biber ve galeta ekleyerek son bir kez karıştırın. Tavadaki Konya usulü çemen karışımı göz göz olunca ocağın altını kapatın.
 
KONYA USULÜ ÇEMEN NASIL SERVİS EDİLİR?
 
Konya usulü çemeni hazırladıktan sonra servis etmeden önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen Konya usulü çemenin üzerinde biraz zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz. Hem ılık hem de soğuk tüketilebilen Konya usulü çemen, ekmek gibi unlu mamullerle servis edilebilir.