E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’nın en uzun mağarası! Mağaracıların kutsal mekânı: Balatini

24 Mayıs 2023 Çarşamba 14:17
Türkiye’deki 1.250 civarında mağara var. 143 mağara ile Konya, Kayseri ve Mersin’in ardından listede 3. Sırada yer alıyor.
Türkiye'deki 1.250 civarında mağara var.  143 mağara ile Konya, Kayseri ve Mersin'in ardından listede 3. Sırada yer alıyor. 

Konya'nın ilçeleri arasında yapılan listede ise

Derebucak: 19 Mağara
Beyşehir: 16 Mağara
Seydişehir: 12 Mağara ile ilk üçe giriyor. 

Konya'nın en uzun mağarası: BALATİNİ

Derebucak ilçesi Çamlık Mahallesi sınırlarındaki Balatini Mağarası, Beyşehir'e 54, Derebucak'a 6, Çamlık Mahallesi'ne 5 km uzaklıkta bulunuyor. Mağaraya en kolay Konya-Beyşehir yolu üzerinden ulaşılıyor.  

Mağara hakkında ilk akademik araştırma, 1970 yılında Timuçin Aygen ile birlikte Fransız ve İtalyan uzmanlar tarafından yapıldı. Araştırmalarda mağaranın uzunluğu 1.850 metre, yüksekliği 45 metre, girişe göre en derin noktası -32 metre, en yüksek noktası +6 metre olarak ölçüldü. 



Yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi var

Bölgedeki diğer mağaralardan farklı olarak dört çıkışı bulunan Balatini'nin, ana çıkışına ulaşmak isterseniz, mağara içinden geçen derenin akış yönünü takip etmeniz gerekiyor. Dört çıkışın en büyüğünde mağara iki katlı bir görünüm alıyor ve kille kaplı olan üst katı ziyaretçilerin yaptığı heykelciklerin bulunduğu bir odayla sonlanıyor. 
Mağaranın alt katında derenin aktığı bölümde ise suyun az olduğu dönemlerde yürünerek ilerlenebiliyor. Burada, ancak geçiş tekniği ile bot kullanılarak geçilebilen, biri 5 metreden daha derin olan üç tane dev cadı kazanı bulunuyor.  Burası Profesyonel mağaracılar için kolay olsa da kimi zaman suyun içinden zorlu bir geçiş gerektiren maceralı güzel ve soğuk bir parkur olarak görülüyor.  Mevsimlere göre farklılık gösterse de girişten çıkışa kadar devam eden dere, mağara çıkışında küçük ve güzel bir şelaleye dönüşüyor. 



Mağaracıların kutsal mekânı

Alanında en kapsamlı ve en güzel mağara olarak değerlendirilen mağaranın ana çıkışında köylülerce saray olarak tabir edilen bir alanda, mağaranın yaşam alanı olarak kullanıldığını gösteren tarihi bazı kalıntılar, mezarlar ve çeşitli işaretler bulunuyor. 

Her yıl mağaracılar, burada kamp kuruyor günlerce vakit geçiriyor, özel kıyafetler ve ekipmanlarıyla mağaralara giriyorlar.

Geleneksel doğa yürüyüşlerinde ziyaretçiler, dere kenarındaki 3 km'lik kolay ve düz parkurunda baharın güzellikleri içinde endemik çiçek ve bitkileri yerinde görüyor, Küpe Dağı'nın karlı zirvelerini keyifle izliyorlar. 


 

DİĞER HABERLER