İsrail donanmasının, Gazze'ye insani yardım götüren Küresel Sumud Filosu'na baskınları sürüyor. Dün gece filoda yer alan birçok gemiye baskın yapılmıştı. Marinette isimli tekne ise yoluna devam ediyordu. İsrail askerleri, son tekneye de baskın yaptı. Teknedeki yolcular, "Savaş gemileri geliyor." mesajı paylaşmıştı. Bu mesajın ardından, teknedeki kamerada İsrail askerlerinin bir botla yaklaştığı görüldü. Sonrasında ise Marinette ile bağlantı kesildi.
400'DEN FAZLA AKTİVİST GÖZALTINDA
Küresel Sumud Filosu'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Marinette dışındaki tüm teknelere müdahale ettiği açıklandı.48'i Türk olmak üzere 400'den fazla aktivistin gözaltına alındığı öğrenildi. Marinette'te toplam 6 yolcu bulunduğu ifade edildi.
Gemide bulunan Gazze gönüllüsü Ömer Faruk Narlı, "Yolumuza devam ediyoruz. Küresel Sumud Filosu'na baskının yapıldığı bölgedeyiz. Önümüzdeki saatler ne getirir, bilmiyoruz" dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, yolcuların İsrail'e götürüldüğünü, buradan da sınır dışı işlemlerinin başlatılacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının durumunun takip edildiğini duyurdu.
İSRAİL DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Sumud Filosu'na ait hiçbir geminin Gazze'ye ulaşma girişiminde başarılı olamadığını duyurdu.
Bakanlık açıklamasında, "Filo yolcuları güvende, sağlık durumları iyi. Avrupa'ya sınır dışı edilecekler" ifadeleri yer aldı.
Gemilerden birinin hala uzakta beklediği belirten İsrail, "Eğer Gazze ablukasını delmeye çalışırsa o da engellenecektir" açıklamasında bulundu.
TEKNELER AŞDOD LİMANI'NA GETİRİLDİ
Küresel Sumud Filosu'na ait İsrail'in yasa dışı alıkoyduğu tekneler ve aktivistlerin Usdud (Aşdod) Limanı'na getirildiği öğrenildi. AA'nın haberine göre el konulan gemilerin Aşdod Limanı'na getirildiği ve bazı aktivistlerin turuncu can yelekleriyle gemilerin güvertesinde görüldüğü aktarıldı. Yasadışı el konulan gemilerden birinde Filistin bayrağının dalgalanması dikkati çekti. Limanın çevresinde askeri gemi hareketliliğinün sürdüğü de kaydedildi.
Kaynak: Haber Merkezi