Dünyanın her yerinde tadı bilinen kola, ilk kez 1885 yılında formüle edildi. En popüler gazlı içecek olan kola, "Coca Cola" adıyla dünyaya nam saldı.
Muhteşem bir reklam pazarı olan kola, sıklıkla Amerikan, İsrail, Batı veya emperyalizm karşıtı protestoların merkezinde yer alıyor.
Şimdilerde ise İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırıları sebebiyle boykot ediliyor.
Kolayı yerlere dökenler, çöpe atanlar, içmeyin çağrısı yapanlar... Ancak her saniye yeryüzünde 8000 şişe ya da kutu coca-cola tüketiliyor. 140 ülkede 5.8 milyar insan tarafından içilen Coca-Cola'nın borsa değeri 37 milyar dolar civarında. Peki, kola hayatımıza nasıl girdi? Kolayı kim buldu? İşte kolanın doğuş hikayesi...
Kolanın mucidi
Georgia Knoxville'de doğan John Stith Pemberton, Konfederasyon Ordusunun efsanevi generali John Clifford Pemberton'un yeğeni idi.
John Stith ergen bir genç iken Georgia Maçon'daki Reform Tip okuluna kaydoldu ve 16 yaşındayken eczacılık diploması ile mezun oldu.
1865 yılında Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusuna katıldı. Bu esnada göğsünden yaralandı ve o dönemde oldukça sık kullanılan morfine bağlı bir hale geldi.
Morfine muadil üretildi
Eğitimli eczacı Stith, bağımlılığından kurtulmak adına afyon içermeyen alternatif ağrı kesiciler üzerinde çalışmalarına devam etti.
Koka bitkisini kola ceviziyle karıştırarak yaptığı bir sonraki deneyi ise Pemberton's Wine Cola adını aldı ve entelektüel çevrelerce pazarlandı.
Company yolunda
1885 yılında Atlanta ve Fulton Country bir içki yasağı kanunu çıkarttı ve Stith bu popüler içkisini alkolsüz hale getirmeye çalışmaya başladı.
John Pemberton, kola içeceğini ticarileştirmek için Atlanta'daki bir işadamı olan Asa Griggs Candler ile anlaştı.
Candler, içeceğin formülünü satın aldı ve 1892'de The Coca-Cola Company'yi kurarak kola içeceğini popülerleştirmeye başladı.
Coca Cola adı
Dr. Pemberton'un ortağı ve muhasebecisi Frank M. Robinson, "iki C'nin reklamcılıkta iyi görüneceğini" düşünerek bu ismi önerdi ve artık ünlü olan "Coca‑Cola" ticari markasını kendi benzersiz senaryosuyla kaleme aldı.
Kaynak: Haber Merkezi