Türkiye'de en çok obruk oluşumun görüldüğü Konya'dan sonra en sık görülen yerlerin başında gelen Diyarbakır ve Batman için uzmanlar uyarı da bulunmaya başladı.
ARAZİLER YOK OLMAYA BAŞLADI
Yeraltı suları ve bataklıkların kurutulması sonucu oluşan tarım arazilerindeki obruklara Konya'dan sonra bir yeni bölge daha eklendi. Türkiye'nin tarımın da büyük payı olan Güneydoğu Anadolu'nun arazileri adım adım yok olmaya başladı.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TEHLİKE ALTINDA
Konya'daki obruklardan sonra şimdi de Güneydoğu Anadolu'da alarm verildi. TGRT'nin haberine göre, geçtiğimiz günlerde Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'ın açıklamaları tedirginliği artırdı.
Tarımsal faaliyetlerdeki yeraltı sularının aşırı kullanımına bağlı oluşan obrukların altını çizen Arvas, Diyarbakır, Siirt, Urfa, Mardin, Batman gibi şehirlere dikkat çekti.
KONYA'DAN SONRA O BÖLGEDE DE DEV ÇUKURLAR OLUŞMAYA BAŞLADI
Vatandaşları tedirgin eden görüntüler tarım arazilerinin ortasında oluşmaya başladı. Fay hatları hareketlenmesinden kaynaklı da oluşan bu durumda en kritik süreç ise yeraltı sularının hızla tüketilmesi oldu. Suların tüketilmesi toprak hareketlerinde artmaya sebebiyet verdi. Bu da tarım arazilerinde obruklara yol açtı. Derinleşen obruklar yayıldıkça buğday, pamuk ve pamuk arazilerinin sayısını azalttı.
EN BÜYÜK RİSK! YER ALTI SUYU
Jeofizik Araştırmalarla meşhur olan Geophysical Research Letters dergisi de aynı şekilde yeraltı su kullanımındaki dengesizliğe dikkat çekti. Dünya genelinde yeraltı sularının dengesiz kullanımının yol açtığı riskler tarımdan elde edilen verimi de azaltacağına yönelik verilerde yer aldı.
Arvas, bu açıklamalara bianen, "Son yapılan araştırmalar, aşırı yeraltı suyu tüketiminin, dünyanın coğrafi kutuplarındaki kaymayı etkileyebilecek sonuçlarının olduğunu gösteriyor. Jeofizik alanındaki bu önemli keşif, su kaynaklarımızın yönetimine dair stratejilerimizi yeniden düşünmemizi gerektiriyor" şeklinde konuştu.
GAP PROJESİ TEK ÇÖZÜM!
Arvas, GAP projesinin önemine değinerek sulama kanalarındaki artışı bu riskin de azaltacağını hatırlattı. Özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin'deki tarım alanlarına ulaşacak sulama kanalları enerji tasarrufunu beraberinde getirecek. DSİ tarafından yapılan bu sulama kanallarının öneminin altını çizdi.
Arvas, kaçak sulama açanların kaçak elektrik açanlarla yarıştığını belirtti. Bilimsel araştırmaları ön sürerek kaçak sisteminde önüne geçildiğini açıkladı. Bu durumun önüne geçilmemesi devamlılığında tarımda ciddi bir kayıp yaşanacağını açıkladı. Konya'da her gün artan derin obruklar, şimdilerde Güneydoğu Anadolu tarım arazilerinde mevcut.