Konya’nın bu camisinde Selçuklu kıyafeti ile hutbe okunuyor

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’nın bu camisinde Selçuklu kıyafeti ile hutbe okunuyor
Selçukluların Konya’daki en eski camisi olan Alaeddin Camisi’nde imam ve müezzin artık Selçuklu kıyafetleri giyiniyor. Alaeddin Camisine cuma namazı kılmak için gelenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İmam ve müezzin Cuma vaktinden önce Selçuklu kıyafetlerini giyerek hazırlık yapıyor. Namazı tarihi kıyafetlerle tamamlayan imam ve müezzin aynı kıyafetlerle Sultanlar Türbesi’nde Kur’an-ı Kerim okuyup dua ediyor.

Türkiye Selçuklu Sultanı I.Kılıçarslan Haçlıların İznik'i kuşatmasının ardından geri çekilerek Konya'yı kendilerine başkent yapmıştı. O dönem Konya etrafı surlarla çevrili Alaeddin Tepesi'nde yönetilmekteydi. Saraylarını tepenin kuzey yamacına kuran Selçuklular tepenin en üstüne Cami inşa etmeye başladılar. Bu vesile ile inançlarını makamlarından daha yüksekte gördüklerini de teyit etmiş oluyorlardı.  Selçukluların ilk yıllarında başlayan Cami inşaatı Sultan I.Alaeddin dönemine kadar sürdü. Şehir büyüdükçe Camiyi de büyüttüler. İnşaat, Alaeddin Keykubat döneminde bittiğinden onun adıyla bilinir oldu. Cami sadece ibadet edilen yer olmadı. Alaeddin Camii aynı zamanda medrese olarak da kullanıldı. Vefat eden Sultanlar da Cami'nin avlusuna gömüldü. Selçuklular her şehrin en büyük camisini Ulu Cami olarak adlandırıyordu. Alaeddin Camisine bundan dolayı Ulu Cami de denilmektedir.  İçerisinde Sultanların namaz kıldığı bu cami yüzyıllar boyunca Konyalıların ve yolu Konya'dan geçenlerin ibadetgahı oldu. 

Alaeddin Tepesi'nin yapılardan temizlenmeye başladığı 19.yüzyılın sonlarıdnan başlayarak caminin cemaati azalmaya başladı. Günümüzde artık kimsenin ikametgahı olmayan Alaeddin Tepesi'nde Cami çoğunlukla dışarıdan gelen misafirleri ağırlıyor. Vakit namazlarını bırakın cuma namazlarında bile dolmuyor ulu mabed... Camiye olan ilgi son yıllarda alınan bazı tedbirlerle artmaya başladı. Önce, her Cuma namazından sonra avlusundaki Sultanlar Türbesi'nde 'saygı nöbeti' tutulmaya başlandı. Cemaat namaz sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen nömet değişim proramını izgiyle izliyor. Son haftalarda camide ilgi çeken bir yenilik daha yapıldı. Artık İmam ve müezzin cuma günleri Selçuklu Kıyafetleri giyiniyor. İmam bu kıyafetlerle namaz kıldırıp, minbere çıkarken, müezzin de görevini yine bu kıyafetlerle ifa ediyor. Her iki görevli aynı kıyafetleri  saygı nöbetinden sonra okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan dua boyunca da üzerlerinde taşımaya devam ediyor. İlgi odağı haline gelen İmam ve müezzin program sonrasında vatandaşlardan gelen fotoğraf çektirme tekliflerini geri çevirmiyor. 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #ulu Cami #selçuklu kıyafeti ile namaz #Alaeddin Camii

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”