Altınekin Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Altınekin Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Altınekin ilçesi köklü tarihi ve kültürel geçmişiyle merak edilen ilçelerimiz arasında yer alıyor. Peki, Altınekin nerenin ilçesi? Altınekin hangi ile bağlı? Bu soruların yanıtları ve Altınekin’in gezilecek yerleri hakkında detaylar…

Altınekin ilçesinin tarihi çok eski devirlere dayandığından pek çok kişinin merak ettiği bir yer haline geldi. İç Anadolu'da yer alan Altınekin hangi ile bağlı? Altınekin ilçesinin nüfusu, tarihi ve kültürel özellikleri araştırılıyor. Peki, Altınekin nerenin ilçesi? Altınekin ilçesiyle ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar yazımızda yer alıyor.

Altınekin Nerenin İlçesi?

Altınekin ilçesi, Türkiye'nin en büyük illerinden Konya'ya bağlı ilçeler arasındadır. İç Anadolu Bölgesi'nde konumlanan Konya şehir merkezine 65 km mesafede konumlanır. Altınekin ilçesinin tarihi oldukça eski olup, pek çok antik medeniyetin merkezlerinden biri olarak tarih sahnesinde yer almıştır. Konya'ya bağlı Altınekin ilçesinin eski adı, suyu bol anlamına gelen Zıvarık'tır.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tarih, kültürel ve sosyal yaşantı bakımından Altınekin ilçesi, bağlı olduğu Konya ilinin önemli bir parçasıdır. Altınekin ilçesi hem Hitit, Frig ve Roma gibi antik medeniyetler hem de Selçuklular gibi önemli devletlerde yerleşim yeri olarak öne çıkmıştır. Özellikle Selçuklular döneminde Altınekin ilçesinin bir ticaret merkezi haline geldiği bilinir. Konya'nın ilçeleri arasında öne çıkan Altınekin köklü bir tarihsel geçmişe ve kültüre sahiptir.

Konya Altınekin Tarihçesi

Altınekin ilçesinin tarihsel arenada en parlak dönemi Selçuklular zamanında yaşanmıştır. Selçuklu hükümdarlığı sırasında Altınekin ilçesi adete büyük bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Ali Paşa Cami ve Zıvarık hanı bu dönemde inşa edilmiş, tüccarlar için sosyal yaşantının kaliteli olduğu bir yerleşim yeri olmuştur. Altınekin yerleşiminde Rus Harbi'nden göçen Nogay muhacirleri etkili olmuştur. Muhacirler beraberinde tatar arabası, Kırım makinesi gibi ekin biçme aletlerini getirmiştir. Böylelikle Altınekin ilçesinde değirmencilik, demircilik, çiftçilik gibi meslekler hızlı yayılmış ve gelişmiştir.

Altınekin seçim sonuçları 2019 Konya ilçeleri yerel seçim sonucu - Internet  Haber

Konya'ya bağlı Altınekin ilçesi, Milli Mücadele döneminde de üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda Altınekin ilçesinin birçok şehit verdiği bilinir. Altınekin ilçesinin adı 1963 yılında konulmuştur. Bu zamana kadar Zıvarık denen ilçede yetiştirilen buğday ve pancardan dolayı adını Altınekin olarak almıştır. Altınekin ilçesi 1988 yılında resmen bir ilçe merkezi haline gelmiştir.

Konya Altınekin Gezilecek Yerleri

İç Anadolu Bölgesi genelinde hakim olan karasal iklim Altınekin ilçesinde de etkilidir. Konya'ya bağlı Altınekin ilçesi toplamda 16 bin civarında bir nüfusa sahiptir. Ulaşım konusunda sıkıntısı olmayan Altınekin ilçesi ile Konya merkez arasında 65 km mesafe bulunur. Konya'nın batısında yer alan Altınekin, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir bölgedir. Konya'da Altınekin ilçesinde gezilecek yerler olarak şunlar öne çıkar:

  • Altınekin Ali Paşa Camisi
  • Zıvarık Hanı

Altınekin'de bulunan en önemli tarihi unsurlardan Ali Paşa Camisi, 1854-1855 tarihleri arasında, Selçuklu döneminde yapılmıştır. Zıvarık hanının kitabesi olmadığından yapılış tarihi ve yaptıran kişi hakkında net bir bilgi yoktur. İnşası 14. yüzyıla kadar dayanan Zıvarık hanı Aksaray, Zalmanda, Zıvarık, Sarayaönü kervan yolu üzerindedir.

Konya Altınekin Nerede?

Altınekin ilçesi, Konya ovasının devamı niteliğinde olup kuzeye doğru konumlanır. Arazi genellikle düz olup yer yer tepeler bulunur. Altınekin ilçesinin en büyük özelliği büyük ekili alanlara sahip olmasıdır ve adını da bu ekinlerden almıştır. Altınekin ilçesinde ekilebilir alanın yüzde 70'i sulanabilir özelliktedir. Altınekin ilçesi, Konya – Ankara karayolunun 8 km içerisinde kalıp şehir merkezine 65 km uzaklıktadır. Tarihi son derece eski olan Altınekin ilçesinde Hititler, Frigler ve Romalılara ait eserler bulunur.

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Konya Altınekin Tarihçesi #Konya Altınekin #Konya Altınekin nerede #Konya Altınekin ilçe

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER