Aydın’da günlük 1000 TL’ye işçi bulamıyorlar! Konya’da nasıl olacak?

- Güncelleme Tarihi:

 Aydın’da günlük 1000 TL’ye işçi bulamıyorlar! Konya’da nasıl olacak?

Konya'da hasat mevsimi yaklaştıkça tarım işçilerinin alacakları yevmiyeler de belli olmaya başladı. 

Günülk 1000 TL!

Türkiye'nin güney illerinde tarımsal hareketlilik arttı. Konya'dan yaklaşık 1 ay önce hasada başlayan Aydın'da kiraz bahçelerinde telaş var. Kiraz toplayan işçileri günlük 1000 TL ödeyen Aydınlı üreticiler işçi bulamamaktan şikâyetçi…

Konya kirazı çok meşhur!

Konya'nın Hadim ilçesinde erkenci kirazın hasadı yapıldı. Hadim, Taşkent ve Akşehir'de Napolyon kirazının hasadı için gün sayılıyor. Ereğli ilçesinde ise beyaz kiraz mesaisi başlayacak. Konya'daki büyük kiraz bahçelerinde binlerce işçi çalışacak. 

Konya'da ne kadar kiraz üretiliyor? 

Türkiye'de en çok kiraz yetiştiren 3. İl olan Konya, 2023 yılında 66 bin151 dekar alanda 58 bin 680 ton kiraz üretimi yapıldı. Sadece Akşehir İlçesinde 15 bin 329 dekar alanda 21 bin 246 ton kiraz üretildi. Bu rakam ağaç başına 50 kilogram kiraz anlamına geliyor. Hadim ve Taşkent'te, erkenci ve geç kiraz olmak üzere 2 kez kiraz hasadı yapılıyor. Ereğli beyaz kirazı da Akşehir, Hüyük, Doğanhisar gibi orta mevsim olarak adlandırılan Haziran ayında hasat ediliyor. 

Konya'da kiraz işçisi ne kadar kazanacak? 

Konya'nın Akşehir ve Hadim ilçesinde ihracata ayrılan kirazlar yüksek fiyattan satılıyor. İş piyasaya sunulan ürünler kalibre olarak daha küçük ve fiyatı düşük oluyor. Bu yıl kiraz işçilerinin yevmiyesi henüz belli olmadı ancak geçen yıl olduğu gibi işçi bulma sorunun devam etmesi bekleniyor. Geçen yıl kiraz toplama işçisine 450-500 TL ödeyen Akşehirli üreticilerin, bu yıl 750-800 TL'lik bir yevmiye hesapladığı öğrenildi. 

Kirazda son durum!

Yurt genelinde kiraz bahçelerinde yüksek verim beklentisi yok. Konya'da bahar yağmurları meyve bahçelerine ilaç gibi geldi ancak son bir haftada yaşanan dolu yağışı kirazı da etkiledi. Akşehir ilçesinde dolu hasarı tespit edilen bölgeler var. 10 güne kadar hasadın başlaması bekleniyor. 9 Mayıs Perşembe günü Akşehir'de kiraz üretimin sorunları ve çözümlerine dair çok paydaşlı bir toplantı yapıldı. İşçi bulma sorunu da bu toplantıda masaya yatırıldı.

(Mustafa İlker Şen)

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • RT
    Recep Tayyip
    61 gün önce

    Aydın'da bin de Konya'da niye 750. Konya Müslüman diye mi... Hacı hoca çok diye mi? Sonra sel dolu tufan. Dalda kiraz kalmaz

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER