Yaklaşık 70 yıl önce taşınması bile gündeme gelen Konya'nın Karapınar ilçesinde yaşanan rüzgar erezyonu, 103 bin hektar alanı etkileyerek hayatı olumsuz etkiledi. Tarım arazilerinin verimliliğini düşüren rüzgar erozyonu, kumulları rüzgarla taşıması sonucu kumul tepeleri yükseldi.
Bölge sürekli gelişen çöl haline geldi
Konya'nın en kurak alanlarından biri olan, Türkiye'nin de en az yağış alan bölgesi olarak kabul edilen Karapınar, 1950'li yıllarda kumul hareketleri sebebiyle sürekli gelişen bir çöl haline geldi.
Çölleşmeye karşı önlemler alındı
Çölleşmeye karşı 1959 yılında bölgenin kurtarılması amacıyla çeşitli projelerin yapıldığı Karapınar ilçesinde, 130 bin dekarlık alanda ilk olarak rüzgarın hızını kırmak için kamışlarla perdeleme yapıldı, perdelerin arası da otlandırıldı.
Dünya'da yeşeren ilk çöl oldu
Toprak hareketini tamamen durdurucu ve uzun süre kalıcı tedbir olan ağaçlandırma çalışmalarına yapılan bölgede, yapılan mücadelenin ardından rüzgar erozyonu önlendi. Böylelikle çölleşme engellenerek Dünya'da ilk yeşeren çöl oldu.
Karapınar'da şimdi sulu tarım yapılıyor
Toprak vasfına tekrar kavuşan bazı alanlar, çiftçilere tahsis edilip tarım arazisine dönüştürüldü. Şimdi yemyeşil olan bölge, dünyada "Karapınar başarısı" olarak anılıyor. Günümüzde sulu tarım yapılan Karapınar'da yıllık hasıla olarak Türkiye'ye hayvansal ve bitkisel üretim olarak katkı sağlayan bir ilçe oldu.
(Mustafa İlker Şen)