Konya'nın Çumra ilçesinde çerezlik kabak çekirdeği hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Başta Konya, Nevşehir ve Kayseri olmak üzere İç Anadolu'nun birçok bölgesinde üreticiler, tarlalardan ürün toplamanın telaşında.
"Sulu alanlarda verim iyi''
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, çerezlik kabak çekirdeği hasadına ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, şu sıralar başta Konya, Nevşehir ve Kayseri olmak üzere İç Anadolu'da yoğun bir şekilde kabak çekirdeği hasadının yapıldığını belirtti.
Prof. Dr. Soylu, bu yıl sulanan arazilerde verimlerin iyi olduğunu vurgularken, kıraç arazilerde kuraklıktan dolayı ürünlerin olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Çadırların üzerinde kurutuluyor
Mayıs ayında ekimi yapılan ve Eylül ayında hasat edilmeye başlanan çerezlik kabak çekirdeği, çiftçilere diğer ürünlere göre daha fazla kazanç sağlıyor. Zorlu bir hasat sürecinden geçen ürün, çadırların üzerinde güneş yardımıyla kurutulduktan sonra tüccarlara satılıyor.
Fiyatı belli oldu!
Bu yıl Konya'da üretilen çerezlik kabak çekirdeği, kilosu en düşük 130 liradan, en yüksek 180 liradan alıcı buldu. Piyasası bulunmayan ürün, tüccarlar tarafından doğrudan çiftçilerin kurutma çadırlarından satın alınıyor.